Ganna borde få stanna

I går, mindre än en timme innan planet till Kiev lyfte, kom beskedet att demenssjuka Ganna Chyzhevska, 91 år, inte utvisas. Det var Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg som hade beordrat att avvisningen skulle skjutas upp.

Ledare2011-10-19 06:50
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Och nu ska Chyzhevskas fall prövas igen. Men gårdagens i-sista-minuten-besked löser inte det grundläggande problemet. Det är i stort sett omöjligt att ta hit äldre släktingar som är utländska medborgare, för att ta hand om dem här. Det uppmärksammade fallet med den 91-åriga ukrainska kvinnan visar tydligt på behovet av nya, humana regler.

Ganna Chyzhevska har både sin dotter och dotterdotter i Sverige. Hon är hjärtsjuk, har dålig syn och lider av demens. Hon har inga anhöriga i Ukraina och där finns heller ingen anständig äldrevård. Ändå ansåg Migrationsverket att hon inte kunde få uppehållstillstånd. Undantaget som benämns synnerligen ömmande skäl kunde inte tillämpas på den gamla kvinnan. För att hälsotillstånd ska utgöra skäl nog, krävs att sjukdomstillståndet är livshotande, att personen inte kan få vård i ursprungslandet, samt att den svenska vården förväntas ge långvarig förbättring.

– Det här beslutet har tagits utifrån den lag som finns och vill man ändra på det får man vända sig till politikerna.

Det sa Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik i går. Men migrationsminister Tobias Billström (M) är obeveklig. När han kommenterade saken pekade han på problemets kärna, nämligen att lagstiftningen är väldigt restriktiv när det gäller anhöriginvandring. Fast för Billström är det inte ett problem utan ett faktum – som han märkligt nog använder som ett argument för att det också bör vara så. Han är ju annars den som faktiskt hade kunnat driva fram en ändring reglerna. Europadomstolens ingripande under eftermiddagen påverkade inte Billströms inställning i sak.

1997 stoppades så gott som all invandring av anhöriga som inte är barn och makar. 2002 föreslog en statlig utredning kallad Anhörigkommittén att möjligheten skulle återinföras, på villkor att anknytningspersonen stod för försörjningen i två år. Av det blev intet. Och i dag kan alltså migrationsapparaten bestämma att en svensk medborgares skröpliga mormor ska utvisas till ett land där ingen kommer att ta hand om henne.

Lyckligtvis har politiker från flera partier protesterat och talar nu om behovet av att lätta på reglerna. Av regeringspartierna hörs främst företrädare för Kristdemokraterna och Folkpartiet. Måtte de övertyga sina partiledningar och Moderaterna om att det inte är logiskt omöjligt att göra om regler.

Det är orimligt att människor nekas rätten att ta hand om sina åldrande nära och kära.

Läs mer om