Ge dem inte lillfingret

Ett främlingsfientligt parti etablerar sig i landets parlament. De övriga partierna svarar med att närma sig det nya partiets ståndpunkter i invandringsfrågor, vilket leder till att stödet för partiet ökar. Detta mönster har kunnat följas på flera håll i Europa, närmast i Danmark, och finns även i forskningen.

Ledare2011-03-28 21:43
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det bygger på det välgrundade antagandet att invandrarfientligheten är starkare i väljarkåren än inom partipolitiken. Men eftersom åsikterna inte är socialt accepterade drar sig många väljare att agera politiskt utifrån dem. Om de väletablerade partierna däremot anammar dessa åsikter bryts tabut, fler invandrarfientliga väljare ”kommer ut” och det främlingsfientliga partiet får ökat stöd.

I går offentliggjordes en arbetsrapport vid Quality of Government Institute vid Göteborgs universitet som pekar i samma riktning. Forskarna Carl Dahlström och Anders Sundell, har funnit ett samband mellan Sverigedemokraternas framgångar i kommunvalen 2010 och en hård hållning i invandringsfrågan hos fullmäktigekandidater från de andra partierna. De har då kontrollerat för faktorer som utbildningsnivå och arbetslöshet i, samt storleken på invandringen till kommunerna.

Kandidaternas åsikter fångades upp av en riksomfattande enkät 2008, där de fick förhålla sig till förslaget att ta emot färre flyktingar nationellt och i den egna kommunen. Forskarna konstaterar att det inte räcker med att ett stort parti går i den invandringsfientliga riktningen, utan att flera partier måste göra det för att Sverigedemokraterna ska nå framgång. Det statistiska sambandet var särskilt tydligt mellan hård attityd till invandring hos de rödgröna partierna och ökat stöd för SD.

Rapporten kartlägger inte på vilket sätt de åsikter om invandring som kandidaterna uttryckt i enkäten har förts ut till väljarna. Att så har skett tas för givet, vilket förstås är ett osäkerhetsmoment. Det måste rimligtvis ha stor betydelse i sammanhanget vilket utrymme invandringsfrågan har haft i den lokala valrörelsen.

Men det statistiska sambandet finns där och underbygger den inställning som tycks finnas hos partiledningarna nu: att inte ge Sverigedemokraterna ett lillfinger i partiets profilfråga. Det är en klok hållning, både i sak och taktiskt. Kopiorna kan aldrig bli bättre än originalet. Skamstämpeln på främlingsfientliga åsikter är det som håller ner stödet för SD.

Sedan gäller det att inte bli lurad om intoleransens förekomst. SOM-institutet konstaterade förra året att svenskarnas acceptans av invandring och invandrare aldrig har varit så stor som nu, under de 17 år som dessa mätningar har gjorts. Det är viktigt.

Läs mer om