Fler IVF-försök, då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen, borde subventioneras av vården skrev ett antal företrädare för Liberalerna nyligen i en debattartikel i SvD.
Ofrivillig barnlöshet förekommer hos 10–15 procent av befolkningen. Ungefär hälften av dem som söker hjälp för sin infertilitet blir gravida utan behandling. För de övriga finns olika typer av behandling, beroende på orsaken till den ofrivilliga barnlösheten. Provrörsbefruktning (IVF) är en av dem.
I dagsläget erbjuder de flesta regioner tre försök att bli gravid med det första barnet. Det tas ut en patientavgift för undersökningar och behandlingar. Avgiftens storlek kan variera mellan olika regioner, men den ingår i högkostnadsskyddet. I Sörmland innebär det att man som mest betalar 1 450 kronor under ett år.
Men den som behöver fler försök än de som regionen bestämt eller vill försöka få ett andra barn får betala ur egen ficka och så är priset ett helt annat, cirka 35 000–45 000 kronor per behandling.
Debattörerna framhåller att sekundär ofrivillig barnlöshet, alltså svårigheter att få ett syskon, borde erkännas på samma sätt som primär. Att inte kunna ge sitt barn ett syskon kan också vara en stor sorg.
Som ett parti med lång tradition av att stå upp för HBTQ-personers rättigheter, argumenterar debattörerna för att det även handlar om att ge båda kvinnorna i en samkönad relation en möjlighet att bli gravida. Med dagens regler kan bara den ena kvinnan få subventionerad behandling. Debattörerna skriver att det "handlar om att anpassa vården efter verkligheten – inte efter gammaldags normer."
Genom att utöka rätten till fler subventionerade försök och därmed ge fler chansen skaffa ett efterlängtat syskon handlar det dessutom inte bara om att tillfredsställa föräldrarnas längtan, utan även om storasyskonet. Det är många barn som tjatat på sina föräldrar om ett småsyskon, och för många personer är syskonrelationen bland de mest långvariga och betydelsefulla i livet.
I dag finns det skillnader i regelverket mellan regionerna, exempelvis i hur många försök med IVF som erbjuds. Det borde, precis som debattörerna föreslår, vara önskvärt att harmonisera regelverket. En persons möjligheter att få barn borde inte påverkas av var i landet man bor.
I tider när det pratas mycket om sjunkande födslotal och demografiska utmaningar som följer på det, borde utökad medicinsk hjälp till personer som vill skaffa fler barn vara en självklar prioritering.
Det finns mycket som talar för att Liberalernas förslag borde genomföras. Även om det kostar, så är barn en investering i framtiden.