Ge inte vika – yttrandefriheten mĂ„ste vĂ€rnas

RÀtten att protestera fredligt Àr en del av yttrandefriheten. Desinformationskampanjen att svensk socialtjÀnst tillÄts kidnappa barn i muslimska familjer har bland annat gett upphov till demonstrationer utanför riksdagen.

RÀtten att protestera fredligt Àr en del av yttrandefriheten. Desinformationskampanjen att svensk socialtjÀnst tillÄts kidnappa barn i muslimska familjer har bland annat gett upphov till demonstrationer utanför riksdagen.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ledare2023-07-27 18:32
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Vad fĂ„r man göra i yttrandefrihetens namn och var ska dess grĂ€nser gĂ„? FrĂ„gan Ă€r en vattendelare i sĂ„vĂ€l den svenska som internationella debatten. 

Efter vÄrens koranbrÀnningar har krav höjts mot att de ska förbjudas. Protester som utomlands bland annat lett till stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad.

Under onsdagen meddelade SÀpo att Sveriges sÀkerhetslÀge har försÀmrats. TerrorhotnivÄn ligger dock kvar pÄ en trea pÄ den femgradiga skalan. Under torsdagen sammantrÀdde utrikesutskottet. Under mötet diskuterades bland attacken mot den svenska ambassaden i Irak med utrikesminister Tobias Billström (M) och sÀkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

Dagens protester har mĂ„nga likheter med de internationella protesterna 2007 mot konstnĂ€ren Lars Vilks rondellhundsteckningar som uppkom efter de publicerats i svensk press. 

Den gĂ„ngen vek sig inte det svenska samhĂ€llet. NĂ„gra inskrĂ€nkningar i den svenska yttrandefriheten skedde inte. 

Inte heller denna gĂ„ng kan de som protesterar rĂ€kna med nĂ„gon större framgĂ„ng. DĂ€rmed inte sagt att det inte blir nĂ„gra konsekvenser. Det prövas exempelvis just nu rĂ€ttsligt om vissa av koranbrĂ€nningarna kan röra sig om hets mot folkgrupp. 

BÄde yttrandefriheten och religionsfriheten Àr grundmurade och grundlagsskyddade rÀttigheter, Àven om viss utövning av dem gÄr att inskrÀnka. Men nÀr yttrandefriheten ifrÄgasatts genom Ären har det snarare lett till att den stÀrks, som professorn i civilrÀtt MÄrten Schultz, nyligen konstaterade i SvD (23/7). Det Àr inte uteslutet att det Àven sker denna gÄng.

Professorn i statsvetenskap Sten Widmaln varnar i en debattartikel i SvD (25/7) för konsekvenserna av att göra eftergifter för krav frĂ„n utlĂ€ndska teokratier och Ă€ndra svenska lagar, eftersom kraven inte skulle stanna vid koranbrĂ€nningar. 

Flera andra sakkunniga, bland annat EK:s tidigare ledarskribent Aron Lund (UNT 21/7), pekar ocksÄ pÄ att kritiken mot Sverige anvÀnds av enskilda politiker och partier i andra lÀnder för att vinna inrikespolitiska poÀnger.

Stormningen av ambassaden i Bagdad leddes exempelvis av anhÀngare till den shiamuslimska politikern Moqtada al-Sadr. En person som i nulÀget har allt att vinna pÄ att pÄ hemmaplan bevisa sin renlÀrighet, genom att gÄ till attack för att "försvara" religionen. Hans stÀllningstagande ledde i sin tur till en inhemsk kapplöpning bland hans politiska rivaler Ànda upp pÄ regeringsnivÄ. Det ledde i sin tur att andra lÀnder hakade pÄ. Som Aron Lund konstaterar: "Har Irak satt ner foten kan vÀl inte saudier, iranier och qatarier lÄta det koranbrÀnnande hednafolket i norr slippa undan?"

Men dessa lĂ€nder Ă€r inte de enda som vinner pĂ„ att ryktesspridningen om Sverige fĂ„r vingar. Under en presskonferens pĂ„ onsdagen konstaterade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), att Sverige för nĂ€rvarande utsĂ€tts för en omfattande pĂ„verkanskampanj, som dels pekar ut Sverige som ett islamofobiskt land, dels avser att skada svenska intressen utomlands. Kampanjen understöds av stater, hĂ€r nĂ€mns sĂ€rskilt Ryssland, och andra "statsliknande aktörer". Svenskar uppmanas dĂ€rför att vara vaksamma och inte sprida rykten i onödan. 

Det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att de som protesterar mest högljutt och hotar med vĂ„ld inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r representativa för alla muslimer. MĂ„nga ogillar skarpt koranbrĂ€nningarna, men vĂ€ljer att protestera med ord och förklaringar. Andra stĂ€ller sig bakom och sympatiserar med individers val att brĂ€nna religiösa skrifter. Att föra dialog med olika företrĂ€dare för muslimska samfund och organisationer Ă€r dĂ€rför en god idĂ©. Inte minst kan företrĂ€darna bidra till att minska ryktesspridningen genom att ge en mer nyanserad bild av Sverige i omvĂ€rlden. 

Det Ă€r inget lĂ€tt lĂ€ge som den svenska regeringen befinner sig i just nu. Det finns ingen, för att citera utrikesminister Tobias Billström (M), ”quick fix”. Men det Ă€r nĂ€r det blĂ„ser som kallast som det Ă€r viktigast att stĂ„ fast vid sina grundmurade principer. De som utgör fundamentet för vĂ„r demokrati. 

Viker vi oss nu öppnar vi den dörr som Sten Widmalm varnar för i sin debattartikel: att vi behöver Àndra fler lagar och skapa undantag Àven i andra frÄgor. Ska det exempelvis införas sÀrskilda lagregler om att det ska vara svÄrare för den svenska socialtjÀnsten att omhÀnderta barn i muslimska familjer Àn i andra? Detta som ett sÀtt att kvÀsa den pÄgÄende desinformationskampanjen att svensk socialtjÀnst tillÄts kidnappa muslimska barn. En kampanj som vid sidan av koranbrÀnningarna piskat upp kritiken mot Sverige.

Det Àr inte vÀgen framÄt.