På onsdagskvällen stod det klart – militären i Egypten hade gripit president Mursi och tagit makten. Därmed kastas landet in i ett händelseförlopp som ingen vet hur det kommer att sluta.
Det som inträffat i Egypten är synnerligen allvarligt. Oavsett hur man väljer att se på militärens agerande har den avsatt den förste folkvalde presidenten. Denne, som har sina rötter i Muslimska brödraskapet, fick över 50 procent i presidentvalet. Brödraskapets politiska parti, Frihets- och rättvisepartiet, fick i parlamentsvalet cirka 40 procent av rösterna.
President Muhammed Mursi var i och för sig inte bra som president. Han gjorde en rad misstag inte minst när han lät Brödraskapet formulera en konstitution, som han dessutom senare försökte ställa sig över. Oroligheterna i landet har pågått mer eller mindre intensivt under hans år som president. Ekonomin har raserats.
När protesterna växte, för att kulminera i söndags på årsdagen av hans tillträde som president, började militären agera. Den ställde sig på oppositionens sida förmodligen som en konsekvens av att de ruinerade statsfinanserna slagit hårt mot militärens stora ekonomiska intressen i landet.
48 timmar fick presidenten på sig att ordna upp situationen och stilla den växande opinionen. Först när tidsgränsen gått ut föreslog han en koalitionsregering och nyval. Då var det för sent. Militären hade redan skickat ut sina styrkor. Flera tv-stationer släcktes ned.
I går svor en ny president eden. Det är ordföranden i författningsdomstolen, Adli Mansour, som militären har tillsatt. Han styrs helt av militärledningen med Abd al-Fattah al-Sisi i ledningen.
Enligt den färdplan mot framtiden som militären lanserat ska en ny konstitution skrivas. Presidentval och val till parlamentet ska hållas så snart som möjligt.
Det återstår att se hur det blir med det. Militärkuppen innebär ett grundskott mot tilltron till demokratiska idéer i hela arabvärlden. Om militären menar allvar med sin färdplan är det oerhört viktigt att Muslimska brödraskapet och andra islamistiska rörelser inte stängs ute. I valet fick dessa sammanlagt 70 procent av rösterna.
Dessvärre ser det ut som att utvecklingen blir den motsatta. I går utfärdades arresteringsorder på 300 medlemmar i Brödraskapet. Det riskerar att utlösa protester från miljoner anhängare till Brödraskapet samt att dess politiker vägrar att delta i en eventuell framtida demokratisk process.
Att den egyptiska militären känt oro för utvecklingen av landet under Mursi försvarar på intet sätt dess agerande att handgripligt avsätta honom. Med den traditionella kraft som militären har i landet – ekonomiskt och politiskt – hade militären kunnat agera mjukare, genom att tidigare ha agerat bakom kulisserna för att få presidenten att ta reson.
I stället blev det så att militärledningen kastade in landet i en situation som är sorglig, allvarlig och som garanterat kommer att leda till ytterligare vedermödor och prövningar för det egyptiska folket.