Valborgsmässoafton är en av de helger då många unga väljer att göra en för tidig alkoholdebut. Men det finns också mycket att glädjas över gällande hur tonåringars förhållande till alkohol har utvecklas under de senaste åren. Det visar inte minst Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) undersökning av skolelevers drogvanor.
Sedan 2006 har den uppskattade årskonsumtionen av alkohol, omräknat i liter ren sprit, mer än halverats bland niondeklassarna. Genomsnittet för 2014 landade på historiskt låga 1,6 liter för pojkar och 1,4 liter för flickor. År 2006 var motsvarande siffror 4,4 liter och 3,0 liter.
Samma tendens syns i andelen alkoholkonsumenter i årskurs nio. År 2014 uppgav 43 procent av pojkarna och 50 procent av flickorna att de druckit alkohol under de senaste tolv månaderna. 2006 var den siffran cirka 70 procent, för bägge könen, och om vi går ännu längre tillbaka – till mitten av nittiotalet – cirka 80 procent.
Det har spekulerats mycket kring vilka orsakerna till denna kraftiga minskning av ungas drickande kan tänkas vara. Två vanligt förekommande teorier är att alkohol har blivit mindre intressant på grund av en växande hälsomedvetenhet, samt på grund av att unga i dag tillbringar mer tid hemma, framför datorn. De umgås helt enkelt via sociala medier, i stället för att hänga på stan.
Men på sociala medier finns också personer som utan moraliska betänkligheter försöker tjäna en hacka på att sälja alkohol till minderåriga, vilket SVT:s Aktuellt uppmärksammade i tisdags. I inslaget intervjuades tre 18-åriga killar och en av dem sade: "Sedan jag var 14-15 har det funnits vodkabilar runtom hela Stockholm. Det är ett samtal till vissa nummer, så hämtar man upp den [spriten] ganska enkelt."
Christoffer Bohman, sektionschef vid polisen i Stockholm, bekräftar i samma inslag att försäljningsteknikerna via sociala medier på senare tid har blivit offensivare och att det i dag är lätt för unga att få tag på alkohol den vägen. Samtidigt som drickandet minskar i gruppen tycks således, paradoxalt nog, tillgängligheten på alkohol ha ökat.
Som förälder gäller det att inte vara naiv inför detta faktum. Trots den avtagande trenden över tid konsumerar fortfarande drygt hälften av eleverna i nian alkohol. Och när en ung person väl har bestämt sig för att dricka, ofta i samband med någon större högtid såsom valborgsmässoafton, är en halva vodka alltså inte svår lägga vantarna på.
Så vad göra? Folkhälsomyndigheten ger följande föräldratips inför valborg: "Prata med andra föräldrar om fester, alkohol, tider att vara hemma, med mera. Visa att du bryr dig om din tonårings planer. Förklara vad du är rädd ska hända om din tonåring dricker alkohol. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser. Kom ihåg – tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så."
Utan tvivel goda råd. Därtill är det naturligtvis viktigt att föregå med gott exempel vara måttlig med eget drickande.