Vatten är källan till allt liv, sägs det, och för oss i Sverige är detta livgivande vatten för det mesta bara en lätt handrörelse bort. Det finns i kranen och vi tar det ofta för givet. Det ska bara finnas där.
Varför är vi då så oförsiktiga med det?
Det räcker med tryckfall eller att ett rör grävs av för att det ska bli problem. Hinkar och dunkar har släpats från tankbilar i väntan på att problemet ska vara löst. Många har också genom åren fått rådet att koka sitt dricksvatten efter att det hittats bakterier i det.
Den minnesgode kommer säkert också ihåg det stora magsjukeutbrottet i Östersund för tre år sedan, orsakat av parasiten cryptosporidium. Omkring hälften av alla Östersundsbor blev sjuka. Samma parasit hittades även i Skellefteås dricksvatten i april 2011.
Samma år fick till och med lilla Näshulta i Eskilstuna kommun fick påhälsning av denna parasit. Här hann dock parasiten upptäckas i tid och ingen ska ha blivit sjuk.
Men vare sig det är elaka parasiter som cryptosporidium eller "bara" vanliga e-colibakterier så visar sjukdomsutbrotten att den rening som finns inte alltid är tillräcklig för att vattnet ska vara rent när det spolas i kranen. Det är inte bra.
I juli förra året beslöt regeringen att utreda hur det egentligen är ställt med dricksvattnet. Enligt en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen, skriven av forskare och experter på vatten, övervakas endast 14 procent av Sveriges grundvattenförekomster och det finns inga krav på provtagning av råvatten.
Det är en väldigt slapp hantering av något som vi alla är så beroende av. Vet vi inte vad råvattnet innehåller är det svårt att veta vilken sorts rening som behövs i förebyggande syfte samt vilka krav som kan ställas på dem som förorenar det.
Hur ska vi då kunna säkerställa ett bra vatten, för såväl oss som kommande generationer?
Att inte ha tillgång till rent vatten brukar oftast tillskrivas fattiga länder, där vattenrening är ett relativt okänt begrepp.
I ett så utvecklat land som Sverige borde inte människor behöva riskera att bli sjuka av sitt dricksvatten. Här borde kunskapen och tekniken finnas och kunna tillämpas för att vattnet ska vara så rent som vi tror att det är.