Kommer Eskilstunas natthärbärge att ha öppet i sommar? För närvarande saknas svar på frågan. Svenska kyrkans församling, som driver härbärget, för samtal med kommunen.
Men egentligen borde inte detta vara så svårt. Härbärget har hållit sommarstängt under alla de 16 år som det har funnits. Orsakerna är pressad ekonomi för församlingen – Eskilstuna kommun täcker bara hälften av kostnaderna. Men framför allt handlar det om semestrar för den egna personalen och brist på volontärer under sommaren.
Ett öppethållande sommartid i det här formatet kräver alltså att kommunen under dessa månader går in med egen personal. Av någon anledning har det inte hänt.
I större städer i grannlänen fungerar det annorlunda. I Örebro drivs härbärget av Frälsningsarmén. I Västerås finns två härbärgen, ett kommunalt på ett kvinnoboende och ett drivet av Attendo. Alla har öppet året om. Frälsningsarméns och Attendos härbärgen drivs på kontrakt med kommunerna som betalar hela kostnaden.
Det förhållningssättet från Örebro och Västerås kommuner borde vara det självklara. Det är en kommunal uppgift att ge tak över huvudet till människor som inte har någonstans att sova.
Mot bakgrund av det var den politiska reaktionen inför förra sommarstängningen egendomlig.
- Jag blev förbryllad när jag läste i tidningen att härbärget ska stänga. Jag trodde vi hade fått klartecken för öppethållande, sa kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till tidningen.
Ordförande i den ansvariga nämnden, Marie Svensson (S), berättade om diskussioner med kyrkoförsamlingen som inte hade gett en lösning. Hon placerade ansvaret för detta på kyrkan, konstaterade att det inte får vara så här varje sommar, slog fast kommunens ansvar för de hemlösa och luftade tankarna på att kommunen kanske kan driva härbärge i egen regi.
Lite yrvaket, kan tyckas. Problemet med sommarstängningen har funnits lika länge som härbärget – sedan 1999. Dessförinnan tillhandahöll Eskilstuna kommun oövervakade arbetarbodar i Folkesta som övernattningslösning för denna grupp hemlösa.
Under de 16 år som har gått sedan dess har inget hindrat kommunen att dra igång en egen verksamhet som uppfyller de krav som den ställer på ett härbärge.
Inte heller har något hindrat Eskilstuna kommun att täcka hela kostnaden för driften. Den modellen ger inte kommunen den fulla insynen i verksamheten, vilket är ett argument som skymtat i diskussionen genom åren. Men för det första har politikerna själva valt det här upplägget. För det andra tycks härbärgen drivna i andras regi men med full kommunal finansiering fungera utmärkt i Örebro, Västerås och en hel rad andra svenska kommuner.
Slutsatsen tränger sig på: Frågan är inte politiskt prioriterad annat än i form av några upprörda fraser under ett valår, där ansvaret kan placeras på någon annan. De hemlösa är inte en viktig väljargrupp.