Så här långt har vintern varit mild, men det kommer att bli kallare. I takt med att temperaturen sjunker blir det extra viktigt att utsatta i EU-medborgare erbjuds sovplats, värme och möjligheter att sköta sin hygien. På nyhetsplats i gårdagens tidning rapporterades om en välkommen utveckling i frågan – att föreningen Härbärget startar dagverksamhet för EU-migranterna. I ett första skede handlar det om ett par dagar i veckan. Målet är att omfattningen ska öka. Förberedelser för att öppna ett natthärbärge pågår också, men dit är vägen ännu lång.
Den politiska majoriteten i Eskilstuna var länge ovillig att hjälpa de utsatta EU-medborgarna. I oktober kom dock en vändning när kommunstyrelsen beslutade stödja den då nybildade föreningen Härbärget med tre miljoner från och med nästa år. Avtalet sade samtidigt ingenting om något eventuellt ansvar för EU-migranterna, utan bara om hemlösa generellt. S, M och C har förklarat att de inte är beredda att ställa några krav på föreningen i fråga om personer som inte är folkbokförda i kommunen. Sannolikt kom politisk prestige i vägen, efter att kommunledningen tidigare hade svurit sig fria från ansvaret för EU-migranterna.
De färska miljonerna ger samtidigt möjligheter för föreningen Härbärget att hjälpa just utsatta EU-medborgare. Om den politiska viljan hade funnits tidigare hade frågan kanske redan varit löst.
I början av december släppte Göteborgs Räddningsmission rapporten "En säng för natten – hur svårt kan det vara?". Där har organisationen bland annat tittat på hur Sveriges 40 största kommuner agerar i fråga om att erbjuda tak över huvudet för utsatta EU-medborgare.
Göteborgs Räddningsmission konstaterar att antalet platser täcker mindre än en fjärdedel av behovet. Ofta utgörs de boenden som erbjuds av en sovsal, ett kyrkorum eller ett församlingshem. Vidare skriver man att tillgången på platser begränsas till följd av att det varierar hur stor del av året de olika boendena har öppet. Det finns i vissa fall också regler om max antal nätter som en person får stanna och det förekommer att härbärgen endast har öppet om utomhustemperaturen sjunker under en viss nivå.
Samtidigt finns flera exempel på kommuner som verkligen tar frågan på det allvar som den förtjänar.
I juni gjorde denna ledarsida en rundringning till några sådana kommuner. Då kunde vi bland annat berätta om att Uppsala kommun har gått in med cirka två miljoner kronor för att, i samarbete med Livets ord och Stadsmissionen, kunna erbjuda såväl ett dagcenter som ett härbärge. Ett annat exempel finns i Lund där kommunen har beslutat att bidra med 700 000 kronor varje år under 2014, 2015 och 2016 för att möjliggöra för härbärgen som håller öppet året runt.
De svenska kommunerna förhåller sig med andra ord på väldigt olika vis till situationen. Socialtjänstlagen är skriven för en tid före EU-migranterna och ger inga tydliga besked om hur kommunerna bör agera. I slutändan avgörs därför vilken hjälp som utsatta EU-medborgare erbjuds av viljan från politiskt håll att ta medmänskligt ansvar.
Efter diverse avvisningar av tiggande personer från flera platser i Eskilstuna – E20 nära McDonald’s, från Eskilstuna tågstation, från Båtmansbacken i Nyfors – utan något svar på vart dessa ska ta vägen, vaknade till sist den politiska majoriteten.
Frågan är hur länge det dröjer innan ett natthärbärge för utsatta EU-medborgare faktiskt blir verklighet.