Höj hyran

Fina ord om ett varmt och välkomnande företagsklimat väger lätt mot i praktiken företagarfientligt agerande. Genom ett mycket speciellt hyresavtal med en lokal idrottsförening snedvrider Eskilstuna kommun konkurrensen gentemot privata gym- och träningsföretag.

Ledare2011-01-28 07:50
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det handlar om Allmänna Sportklubben, ASK. Föreningen huserar i Munktellarenan. Lokalerna ägs av det kommunala bolaget Kommunfastigheter AB, och ASK betalar drygt 136 kronor i hyra per år och kvadratmeter. I det ingår el och värme. Hyreskostnaden för ett år hamnar på 218 000 kronor för 1600 kvadratmeter.

Det kan jämföras med till exempel gymmet World Class på Rademachergatan som betalar mer än sex gånger så mycket i hyra och el per kvadratmeter. Eller Power gym på Eskilsgatan som betalar nästan lika mycket, och då för ett betydligt sämre läge.

Kundpriserna blir förstås därefter. Genom det icke marknadsmässiga hyresavtalet kan ASK erbjuda orimligt billiga årskort vilket skapar en orättvis konkurrenssituation för de träningsföretag vars lokalkostnader inte rabatteras av kommunen.

ASK har visserligen utfört en del renoveringsarbeten i lokalerna, men de kostnaderna lär knappast uppväga den konstant låga hyran.

Det kan självklart finnas skäl för kommunen att stödja ideellt organiserade idrottsaktiviteter, till exempel verksamheter för barn och ungdomar, eller personer med funktionsnedsättning. Men då bör stödet vara riktat väldigt precist mot just de verksamheterna, i form av ett direkt ekonomiskt bidrag.

Detta handlar dels om en öppenhet och transparens. Extremt fördelaktiga hyresavtal är ett slags subvention som är svårupptäckt för de medborgare som vill veta hur deras skattepengar används. Dels handlar det om att kommunen inte ska stödja vissa aktörer som konkurrerar om samma kunder, med samma verksamhet som privata företag.

Men det handlar också om att en enskild förening ges bättre förutsättningar än andra. Övriga måste ju ansöka och prövas med jämna mellanrum innan de tilldelas föreningsbidrag för konkreta verksamheter. Det är inte rimligt att en förening slipper detta förfarande och år efter år kan inkassera ett generöst ospecificerat kommunalt stöd in natura. Självklart blir det också mindre pengar över till övrig idrottsverksamhet.

Stödet till idrottsföreningar bör delas ut som kontanta bidrag till specifika ändamål, inte som nu: indirekt och på ett sätt som skapar osund konkurrens.

Läs mer om