Ett notoriskt sviket vallöfte i Eskilstuna är det om barngrupper i förskolan. Inför valet 2006 lovade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att minska deras storlek. Så skedde inte.
Inför valet 2010 upprepades löftet av S, V och MP som avsåg att styra tillsammans. Socialdemokraterna satte till och med en siffra på det. Grupperna i förskolan skulle minskas till i genomsnitt 17,5 barn. Det skrevs sedan in i årsplanen för 2011. Målet "beräknas vara uppnått till 2014". Några pengar till det anslogs dock inte, och i årsplanen för 2012 konstaterades i en mening att målet om minskade barngrupper senareläggs. Utan förklaring.
2012 slopades så målet. Från politiskt håll gjordes det i smyg, utan att låtsas om vallöftena. Först när tidningen konfronterade politikerna förklarade de hur de tänkte. Kommunen skulle hädanefter räkna på ett annat sätt, i antalet barn per pedagog. Den mätmetoden är mer rättvisande menade barn- och utbildningsnämndens dåvarande ordförande Johan Nilsson (S), eftersom den tar hänsyn till olika sätt att organisera förskolan.
Så blandar man bort korten. Antalet barn per pedagog och barngruppernas storlek är mätning av delvis olika saker men båda måtten är relevanta. Stora barngrupper där många barn vistas tillsammans innebär större stress och fler relationer att hantera för barn, vilket är svårt särskilt för de små. Eskilstuna kommuns byte av mätmetod var mest ett tecken på att man gett upp arbetet med att minska barngrupperna. I stället har man satsat på storförskolor, så kallade hemvister, där flera avdelningar slås ihop till en storgrupp vars verksamhetsmässiga fördelar ur barnperspektiv är minst sagt oklara.
Men även efter räknemanövern kvarstod kommunens problem i kampen med verkligheten. De uppmuntrande uppgifterna över personaltätheten visade sig vara glädjesiffror. Eskilstunas kommunala förskolor hade räknat in vikarierna vilket gav ett snitt på 5,5 barn per pedagog mot verklighetens 5,8. Så hög var personaltätheten 2012 och 2013 mot rikssnittet 5,4 enligt Skolverkets statistik.
18,2 barn fanns 2013 i en genomsnittlig förskolegrupp i Eskilstuna, mot 17 i riket. Strängnäs gruppstorlek var 17,2 och 5,7 barn per pedagog medan motsvarande siffror för Flen var 16 och 5,4 barn.
Vad som gäller för framtiden är oklart. För innevarande år anslogs tio öronmärkta miljoner för att öka personaltätheten. För att minska barngrupperna behövs dock en utbyggnad av lokaler vilket kommer att ta tid.
Inför valet vore det på sin plats om politikerna, särskilt de ur majoriteten, förklarade hur de ser på dessa målsättningar, på sina tidigare vallöften och ser till att det finns täckning för nya sådana.
Sedan finns denna fråga: Kommunerna har generellt svårt att iordningsställa tillräckligt med förskolelokaler för att minska gruppstorlekarna. Privata förskolor är här till stor hjälp. Men hur kommer ett förbud för ägarna att ta ut vinst, som vissa partier driver, att påverka förskolornas antal och därmed gruppstorlekarna?