De kommande veckorna tar tusentals gymnasister i Sverige studenten. En del av dem har haft turen att få ett sommarjobb, andra inte. En del kommer att studera vidare på högskolan till hösten, resa eller plugga utomlands. Men oavsett vad de gör kommer många av dem att i statistiken att betraktas som arbetslösa.
Ungdomsarbetslösheten I Sverige ligger över genomsnittet i EU. Ifjol uppgick den till 22,9 procent, motsvarande omkring 149 300 unga mellan 15 och 24 år. Statistiska centralbyrån (SCB) gick 2007 över till att mäta arbetslösheten efter en internationell standard, enligt vilken man räknas som arbetslös om man aktivt söker jobb. Men den till synes enkla principen gör att 22-åringar som aldrig fått in en fot på arbetsmarknaden buntas ihop med 15-åringar som fortfarande går på högstadiet och som söker sommarjobb. Statistiken blir således missvisande.
När oppositionen vill slå på regeringen använder de ofta den höga ungdomsarbetslösheten som slagträ. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven ansåg i sitt första maj-tal att 147 000 unga arbetslösa var en skrämmande bild och tog det som bevis för att regeringens politik är ett enormt misslyckande.
Samma siffror används av arbetsgivarorganisationer – och vissa allianspolitiker – när de vill sälja in sina lösningar för att minska arbetslösheten bland unga. Det handlar då främst om ändrade turordningsregler i LAS.
Den höga ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Men ska den förda politiken angripas ska den angripas utifrån rätt siffror. Räknar man ihop alla unga i den aktuella åldersgruppen, utan att ta hänsyn till varför en del av dem inte förvärvsarbetar, blir siffrorna fel. Dagens Nyheter har gått igenom SCB-statistiken för 2011 och funnit att ungefär hälften av de 149 300 unga som sökte jobb studerade på heltid. De var allt ifrån grundskoleelever till universitets- eller högskolestudenter som sökte jobb. De som var arbetslösa, och som alltså inte studerade, uppgick till 82 700 personer. Det ger en ungdomsarbetslöshet på 14,6 procent.
82 700 personer är förstås fortfarande en hög siffra. Det behövs i alla fall åtgärder för att de unga arbetslösa ska bli färre. Oppositionen talar om utbildning.
Att utbilda sig så att man blir anställningsbar är aldrig fel. Men med tanke på hur arbetslösheten mäts är det svårt att se hur alla dessa utbildningsplatser ska kunna få ned arbetslösheten på kort sikt och enligt det sätt på vilket arbetslösheten mäts. Man är ju arbetslös även om man studerar på heltid och söker jobb.
Antingen får arbetslösheten mätas på ett annat sätt, eller så får alla som väljer att använda statistiken som slagträ i debatten justera den så det är de verkliga siffrorna som används. Att det är 149 300 personer som söker jobb är inte nödvändigtvis detsamma som att det är 149 300 som är arbetslösa.