I bästa fall okunnigt – i värsta fall korrupt

Först ett stort underskott, sedan stölder av kommunal sten och nu misstänkt avtalsbrott. Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna har än en gång hamnat under lupp – den här gången på grund av oklarheter kring kommunens ramavtal för entreprenadmaskiner.

Ledare2014-02-28 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Tidningen har berättat om Lars Jansson och tre andra entreprenadmaskinsföretagare som, trots att de står överst på kommunens avropslista, inte fått ett enda uppdrag under hela sin avtalstid om nästan två år. Stadsbyggnadsförvaltningens chef, Dag Johansson, hänvisade då först till att kommunen upphandlar en mängd varor och tjänster för att "ha en avropsbank" som den kan använda, men inte säkert använder, och såg inget underligt med det.

Men att kommunen inte skulle ha behövt få några grävjobb gjorda på två år förefaller orimligt. När nämnde Jansson upptäckte att ett annat företag gjorde jobb åt kommunen, med en likadan grävare som han själv har, började han ana att det inte stod rätt till. Det var ju hans företag som stod först på avropslistan. Enhetschefer utredde saken men fann inget som pekade på att något fel hade begåtts, utan ansåg att "ett missförstånd om ramavtalets innebörd och innehåll" låg till grund för Janssons inlämnade synpunkter. Hur går det att missförstå att den som står överst på listan ska kontaktas först?

Det anmärkningsvärda är att kommunen har en avropsbank med turordningslista som inte tycks fungera som den ska, åtminstone gör den inte det när det gäller entreprenadmaskiner. Varför ha en turordningslista om den som gör avropet regelmässigt frångår turordningen? Då liknar listan mer en tombola, eller uppdragsgivandet en favorisering av vissa företag på bekostnad av andra.

Stadsbyggnadsförvaltningen har fått kritik förut. I somras presenterade revisorerna en rapport om gatuavdelningen, en rapport som beställdes efter att avdelningen gått back med fyra miljoner kronor året innan. Den visade på dålig internkontroll, usel uppföljning och fakturor som aldrig skickats ut. I höstas avslöjades dessutom att en arbetsledare gett en anställd i uppdrag att vid ett privat bygge använda kommunal sten – på arbetstid dessutom.

När det stora underskottet i förvaltningen upptäcktes 2012 trodde förvaltningschefen att det nog var "ett resultat av den kultur som rått inom förvaltningen". En kultur av slapphet och obefintliga rutiner, tydligen, vilket revisorerna också kom fram till i sin rapport.

Är det nu misstänkta fusket kring kommunens ramavtal för entreprenadmaskiner ännu ett resultat av slappa eller obefintliga rutiner? Grävjobbet som Lars Jansson upptäckte hade gått till en annan entreprenör visar ju att grävjobb utförs men att avropslista de facto frångås.

Dessutom tycks kommunen betala överpris för vissa arbeten och det finns frågetecken kring fakturors innehåll.

Något har gått fel på Eskilstunas stadsbyggnadsförvaltning. Riktigt fel. Här måste det nog vändas på mer än ett par stenar.