I dag klockan 12.00 hålls en manifestation mot rasism på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. De utlösande händelserna är den extremism som visat upp sig i staden efter våldtäkten på Tosterön i augusti.
En kvinna som var på väg hem blev våldtagen. För två veckor sedan dömde Eskilstuna tingsrätt två asylsökande som vid det tillfället bodde på asylboendet Mälarblick.
Våldtäkten är avskyvärd. Ingen människa med en gnutta anständighet och sinnesnärvaro kan anse något annat. Men avskyvärt är även det sätt på vilket övergreppet har använts av rasister i organiserade grupper och i nätets undervegetation.
Det hatbudskap som har vällt över alla asylsökande på Mälarblick och över de svenskar som har ryckt ut till deras försvar överträffar det mesta i genren. I denna budskapsmix finns kollektivt skuldbeläggande av och hets mot människor, däribland barn, som inte har med våldtäkten att göra. Där finns medvetna vantolkningar av antirasisternas avsikter. Det heter gärna att de manifesterar till stöd för våldtäktsmännen och mot den våldtagna kvinnan.
Våldtäkten på Tosterön har blivit en magnet för hela den rasistiska miljön som rör sig runt hatsajterna och som hetsar på Facebook. Så snart arrangörerna bakom den antirasistiska manifestationen hade lagt ut information om den, överöstes de av hat och hets men även budskap som gränsar till hot. Nazister har synts till i Strängnäs, men helt kort – mer förmår de inte.
Även vissa etablerade debattörer har dragit sitt strå. När tingsrättens dom föll kritiserade en ledarskribent på Svenska Dagbladet Strengnäs Tidnings nyhetsartikel, publicerad tre dagar efter våldtäkten, om oro och rädsla hos de asylboende på Mälarblick på grund av hatet och hoten.
Oron på asylboendet var en osmaklig vinkel och ett uttryck för skevhet i rapporteringen, menade skribenten. Detta trots att det var en fullt relevant berättelse, den nionde nyhetsartikeln i ordningen med anledning av våldtäkten och en av ett fyrtiotal artiklar som Strengnäs Tidning hade skrivit i ärendet.
Men i allt detta är det viktigt att se styrkan i den demokratiska anständigheten. Nätverket Tillsammans för Strängnäs, som är en del av stiftelsen Expos plattform Tillsammansskapet, reagerade snabbt och mobiliserade. Det är viktigt. Extremisterna, lokalsamhället och de asylsökande får inte ges intrycket att intoleransen har gripit tag i Strängnäs. Genom att visa upp sig i stora skaror gör demokraterna klart att staden tillhör dem, inte mörkerkrafterna.
Detta handlar i grunden om något mycket enkelt. Förövare ska gripas och dömas. Så har skett. Oskyldiga asylsökande på Mälarblick har däremot samma rätt till trygghet och säkerhet som andra Strängnäsbor.
Hat, misstänksamhet och falsk ryktesspridning förgiftar ett samhälle, det rör upp destruktiva känslor som ingen mår bra av. Strängnäs behöver inte detta.