Usama bin Ladin spred dödens idé och gick till slut själv en våldsam död till mötes. Det är logiskt.
Den islamistiska terrorismens främsta inspiratör är härmed oskadliggjord. Den militära kampen mot terrorn har visat sin styrka och USA har vunnit en viktig propagandaseger. Men det är knappast läge för champagne och fyrverkerier. Terrorn lever vidare även utan bin Ladin och omständigheterna kring hans död ger skäl till oro.
USA:s förmåga att spåra upp och döda honom har sänt en kraftfull signal om att ingen terrorist går säker, att alla kan hittas. För den amerikanske presidenten är den inrikespolitiska signalen ändå viktigast. Obama gick till val på löftet om ändrad inriktning i landets krigsföring. Stridsresurser skulle flyttas från Irak till Afghanistan. Kampen mot talibanerna och al-Qaida ges tydligare prioritet.
Så har skett men de tydliga framgångarna i Afghanistan har låtit vänta på sig. USA har medgett att en seger i betydelsen nedkämpning av talibanerna inte är möjlig. Nu är målet att pressa dem, hålla delar av landet talibanfria, bygga upp den afghanska polisen och militären för att så småningom överföra säkerhetsansvaret till dem. Men även det går trögt och Obamas mål att ta hem de flesta soldater vid utgången av 2012 ter sig avlägset.
Gårdagens stora nyhet var en viktig motbild till detta. Den massiva militära närvaron i Afghanistan berövade bin Ladin och andra terrorister säkra tillflyktsorter. Hans död fungerar nu som bevis för att USA:s strategi ger utdelning. Förhoppningsvis kan det ge Obama ökat manöverutrymme, så att tidpunkten för tillbakadragande kan styras av förhållandena i Afghanistan i stället för av en krigstrött amerikansk opinion.
Men vid sidan av detta, vad betyder bin Ladins hädanfärd för världen? Här gäller det att hålla proportionerna. Utan honom som ideologisk vägvisare och inspiratör kan rekryteringen till islamistisk terror minska. Skadan på terrornätverkens operativa förmåga blir sannolikt mer begränsad. Terrorexperter beskriver al-Qaida mer som ett varumärke än en sammanhållen organisation där ledaren ger direkta order om attacker. Det förefaller vara länge sedan bin Ladin hade denna kapacitet.
Den pakistanska säkerhetstjänsten pekas ständigt ut som en dubbelspelare som stöder vissa islamistiska terrorister i smyg. Det faktum att bin Ladin nu uppehöll sig mitt i en stad i Pakistan, i ett bepansrat hus, förstärker den misstanken. Pakistans agerande är därmed fortsatt källa till oro i regionen.
Samtidigt finns det skäl till optimism. Men det har inget att göra med bin Ladins död. Opinionsmätningar från Pew Forum har visat ett minskande stöd till terror i muslimska länder under 2000-talet. Och det var innan revolterna i Tunisien, Egypten och andra stater i Mellanöstern pekade ut demokratins väg.