Insatser mot ung fylla är bra – goda förebilder är bättre

Det är bra att polis, länsstyrelse och kommuner samarbetar mot ungdomsfylla på Valborg. Ännu viktigare är att vuxna föregår med gott exempel. Här finns problem.

Ledare2012-04-30 06:10
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

De oroar sig inte i onödan. I Flen och på flera andra håll samverkar många för att undvika att Valborg spårar ur i tonårsfylla. Det har hänt tillräckligt ofta på olika håll för att ungdomar och föräldrar och sjukvård och polis ska hjälpas åt för att hindra att det går illa.

Men det är ju inte så att vuxna är klokare och bara ungdomar oförsiktiga. Ganska ofta är det faktiskt tvärtom. Ungdomar kan, om de inte blundar för verkligheten, förstå lika mycket som vuxna om varför det är riskabelt och farligt att utsätta hjärnan för påfrestningar med alkohol och andra kemiska ämnen.

Tonåringar uppfinner inte vårdslösa alkoholvanor på egen hand. Som regel är det vuxnas eller äldre ungdomars beteende som blir en förebild, ibland med tragiska följder. Det är viktigt att vara ett föredöme för andra, och tänka på att det man gör kan betyda mer än det man säger. Samverkan, som den i Flen, mot langning och tonårsfylla är en viktig insats. Men än mer betydelsefulla är förebilderna.

Det är inte bara föräldrar som bör tänka på vilka signaler de sänder med sitt beteende. Inte heller finns det goda exemplets makt bara hos lärare, idrottsledare och andra som träffar särskilt många ungdomar i yrket eller i föreningsverksamhet.

Det kan vara ännu viktigare att unga människor själva går före och visar med sina goda exempel att fest och nöje kan bli bättre och inte sämre när de deltagande inte är berusade. Men här möter unga ofta motstånd och olust från sådana som är äldre.

När sångerskan Loreen hade vunnit svenska uttagningen till Eurovision Song Contest kom ett sponsrande alkoholföretag som samarbetade med Sveriges Television och ville på efterfesten ge henne en mycket stor butelj, med så mycket alkohol i att den hade kunnat skicka henne raka vägen till akutmottagningen eller rent av till begravningsentreprenören.

Loreen föregick då med gott exempel och vägrade ta emot flaskan, till sponsorns förtret. Andra finalister, grabbarna i rocka-billybandet Top Cats valde annorlunda.

– Vi drack upp all Loreens champagne. Sammanlagt har vi nog druckit 15 liter champagne, berättade sångaren Jon Kleppenes i Nya Wermlands-Tidningen.

Artisterna som var unga ställdes inför det val andra ungdomar ställs inför en Valborg, och de valde olika. Men arrangörerna i Sveriges Television, där alla som bestämmer är inte bara vuxna utan medelålders eller mer, hade också gjort ett val. Det var de som tillåtit ett alkoholföretag att sponsra och utnyttja vinnaren för att göra reklam för mer drickande.

Det påminner om en annan sak. Alla står inte bakom det samarbete och enighet som det talas om inför Valborg. De tänkvärda saker som landshövdingen, länspolismästaren och landstingsdirektören skrev härom dagen på debattplats här i tidningen blir motarbetade av andra.

Det är inte bara så att en del vuxna är bättre och andra sämre föredömen. Sedan finns det vuxna som har till yrke att öka alkoholförbrukningen och få fler att berusa sig, utan hänsyn till konsekvenserna.

Läs mer om