Inte direkt genomtänkt

Informationen från regeringen är bristfällig, transportörerna rådvilla. Id-kontrollerna kan bli en dyr historia.

Ledare2015-12-23 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I måndags trädde den i kraft – lagen som innebär att regeringen kan tvinga transportörer att genomföra id-kontroller i trafiken till Sverige. Det dröjer dock ännu ett par veckor, till 4 januari, innan lagen börjar tillämpas.

Då ska personer som saknar giltiga identitetshandlingar inte längre tillåtas ta tåget eller bussen från Danmark till Sverige. Transportörer som ertappas med att strunta i id-kontrollerna riskerar vidare att få böta 50 000 kronor vid varje sådant tillfälle.

Konsekvenserna av allt detta kommer inte att vara försumbara.

Syftet med lagen är, som bekant, att få ner antalet asylsökande i Sverige. En annan bärande idé är att skicka en signal om att de EU-stater som inte tar sitt humanitära ansvar i flyktingkrisen måste börja göra det. Mycket talar för att effekten blir den motsatta – en dominoeffekt där länder följer Sveriges exempel med "hårdare tag" mot flyktingar. På danskt håll övervägs nu liknande id-kontroller i trafiken mellan Tyskland och Danmark.

Lagen har hastats fram. Från början ingick den i samma paket som förslaget om en tillfällig stängning av Öresundsbron. Både id-kontrollerna och stängningen sågades av Lagrådet, som framhöll att beredningsunderlaget var svagt och konstaterade att: "Detta är synnerligen allvarligt eftersom saken gäller ett förslag till undantagstillståndsliknande lagstiftning med avstängning av bl.a. samtliga Europavägar, behörighetskontroll på kollektivtrafik kombinerat med sanktioner för transportören och en inskränkning av den personliga integriteten."

Regeringen backade från brostängningen, men inte id-kontrollerna. Vilka effekter, förutom att asylsökande hindras från att ta sig till Sverige, kommer då dessa sannolikt att få?

Enligt Öresundsinstitutets vd, Johan Wessman, kommer id-kontrollerna att bli en dyr historia, rapporterar DN. Institutet menar att bara de förseningar som uppstår kommer att kosta samhället 1,6 miljoner kronor per dag. När kontrollerna införs väntas tågen mellan Köpenhamn och Malmö gå högst var tjugonde minut, i rusningstrafik, mot nuvarande var tionde minut. Restiden riskerar förlängas rejält – från dagens 35 minuter upp till en och en halv timme.

Det råder även stor osäkerhet kring hur kontrollerna ska hanteras rent praktiskt bland transportörerna. SJ kommer åtminstone övergångsvis att ställa in all trafik med X2000-tåg till Köpenhamn, i och med att id-kraven införs, rapporterar Sydsvenskan. Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal som organiserar många busschaufförer, säger till Sveriges Radio att det finns en oro bland deras medlemmar. "Det är väldigt många frågor vi har och väldigt få svar", påpekar han. Christel Grip, presschef på Swebus, betonar att deras personal inte har den utbildning som krävs för att genomföra kontrollerna och att man därför kommer att anlita ett annat bolag för den uppgiften.

Björn Ericsson, branschexpert på arbetsgivarorganisationen Almega Säkerhetsföretagen, avråder samtidigt bevakningsbolagen från att tacka ja till att utföra id-kontroller, eftersom det än så länge saknas en "tydlig juridisk grund för hur det här ska gå till". Vidare påpekar Ericsson att väktare saknar särskild utbildning i att kontrollera pass.

Steg för steg blottas hur illa genomtänkt alltihopa är.