Inte min sak, sa Grönblad

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs, Lotta Grönblad (S), drar en märklig gräns mellan kommunen och resten av samhället.

Ledare2010-03-24 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

– Det här är ingen kommunal fråga utan en fråga om könsmaktsordning i samhället, kommenterade Grönblad i gårdagens Strengnäs Tidning den grovt skeva könsfördelningen inom barnomsorgen.

Av Strängnäs 177 förskolelärare är en man. Grönblad har rätt i att den kvinnliga dominansen inom förskolan inte är specifik för Strängnäs kommun. Men faktiskt är den ojämna könsfördelningen ett särskilt stort problem just i Strängnäs. Runt tre procent av alla förskollärare i Sverige är män. Det är sorgligt få, men ändå en betydligt större andel än Strängnäs halva procent.

I den nu gällande jämställdhetspolicyn, som Lotta Grönblad rimligtvis står bakom, anges att kommunen ska vara pådrivande för en jämnare könsfördelning på traditionellt manliga och kvinnliga arbetsplatser. Och i jämställdhetsplanen sägs att ett mål vid rekrytering är att andelen av det underrepresenterade könet ska öka.

Förskolan tillhör kommunens kärnverksamhet och könsfördelningen är bedrövlig, sålunda borde den vara ett av de områden som jämställdhetspolicyn och -planen syftar på. Ändå säger Grönblad att detta inte är en kommunal fråga. Inom vilka verksamheter ska dessa styrdokument för jämställdhet i sådana fall tillämpas?

Strängnäs kommun kan inte ensam förändra de strukturer och attityder som gör att så få män söker förskollärarutbildning eller att så många kvinnor attraheras av yrket som inte sällan ger möjlighet till deltid. Det är sant. Men därmed inte sagt att kommunen inte kan göra något alls.

På Strängnäs kommuns hemsida annonseras just nu efter en ”lyhörd pedagog med positiv grundsyn” till Grävlingens förskola. Annonsen räknar upp ett antal önskvärda egenskaper. Men ingenstans finns meningen: Då vi eftersträvar en jämn könsfördelning på arbetsplatsen, ser vi gärna manliga sökanden till tjänsten.

I kommunen sysslar man inte med positiv särbehandling, säger kommunens personalchef Benny Berglund till ledarredaktionen. Gott så. Men genom att uppmuntra män att söka tjänsterna kunde enhetscheferna få fler manliga kandidater att välja på vid tillsättandet.

Jämställdhet i förskolan är i allra högsta grad en kommunal angelägenhet. Visst är könsfördelningen i förskolan ett samhälligt problem, men Strängnäs kommun är en del av samhället. Märkligt att just en socialdemokrat väljer att inte se det.

Läs mer om