Befolkningen i hela Södermanland växer och kommer att fortsätta växa. Det kunde man läsa i gårdagens tidning.
Bilden överensstämmer med de framskrivningar som de sörmländska kommunerna utgår från i sin planering för bostäder, offentlig service och annat. Ett undantag finns dock. I företaget Statisticons prognos minskar Flens befolkning med tre procent de kommande fem åren.
Det förefaller orimligt, vilket Flens kommunchef Cecilia Vikström också påpekar i tidningen. Flens befolkning har minskat stadigt under många år. Men 2010-2012 planade minskningen ut och under de två senaste åren har befolkningen ökat. Och den främsta faktorn bakom befolkningsökningen, invandringen, kommer knappast försvagas de kommande åren.
Detta ger också perspektiv på invandringsdiskussionen i Flen. Här vet kommunens politiker ofta inte vilket ben de ska stå på. I ena stunden gläds de över befolkningsökningen. I den andra stunden uppvisar de ett mer tvetydigt förhållningssätt, som med turerna runt asylboendet på hotell Loftet.
I själva verket är invandringen positiv för Flen. När många människor anländer på kort tid kan det uppstå påfrestningar på bland annat skolan. I Flens fall krävs dock ingen större fantasi för att se vad motsatsen innebär. Befolkningsminskning ger tomma bostäder, sjunkande bostadspriser, stopp för nybyggnation, minskade kommunintäkter, svårigheter för lokal servicenäring och så vidare i en negativ spiral. Flens kommun har varit med om allt detta och lever på sina håll ännu i sviterna.
Därför har det länge funnits en enighet i Flen om vikten att locka barnfamiljer. Man tänker då på två etablerade vuxna med barn. Kanske är de hemvändare som har vuxit upp i kommunen, studerat och jobbat någon annanstans i Sverige eller utomlands, och flyttat tillbaka till barnaårens ort när de bildat familj. Sådant möts av bifall från kommunfolk.
Och här finns en skillnad i synen på denna inflyttning jämfört med den som sker från utlandet. "Svensk" inflyttning ses i grunden som ett gott betyg till kommunen. Bekymren på bostadsmarknaden, trycket på förskolan och annat som orsakas av denna befolkningsökning upplevs visserligen som besvärande men som ett underordnat problem.
När så inflyttning av flyktingar och invandrare orsakar samma bekymmer ses denna inflyttning gärna som huvudproblemet. Trots att exempelvis en invandrad 15-åring innebär en offentlig utgiftsbesparing för tonåringens 15 första levnadsår. Trots att inflyttningen, vilken den än må vara, drar in pengar till kommunkassan, höjer bostadspriserna, gynnar byggande, stärker köpkraften i kommunen, med mera.
En vanlig inställning från kommunpolitiker är att både välkomna och önska bort invandringen, allt beroende på den konkreta frågeställningen för dagen. Vi har sett det i Flen, i Katrineholm, i Eskilstuna.
Det är olyckligt. Invandringen är bra för Sörmland.