Det var en högoddsare, Moderaternas och Socialdemokraternas beslut att tillsammans bilda majoritet i Strängnäs.
– Väljarna vill ha ett borgerligt styre. Ett samarbete med S är inte mitt förstahandsval, eller andrahandsval, sa Moderaternas gruppledare Jacob Högfeldt till Strengnäs Tidning dagen efter valet.
Det var inte vad väljarna hade sagt. De hade inte levererat fullmäktigemandat för en renodlat borgerlig majoritet. Om de fyra borgerliga partierna ska ses som en helhet förlorade de två mandat netto. För att hålla ihop alla borgerliga partier i en ny majoritet hade ytterligare partier krävts, exempelvis Miljöpartiet. Alternativt skulle de fyra styra i minoritet.
Väljarna har sagt en annan sak desto tydligare. Det är att de inte vill ha den majoritet som styrt Strängnäs de senaste fyra åren – sex år om man ska räkna från splittringen av den fempartikoalitionen 2008. Centerpartiet och Folkpartiet förlorade två mandat var, Socialdemokraterna ett.
I den meningen är den majoritet Strängnäs nu har landat i rätt logisk. Det är C och FP som har satt tonen i det nuvarande styret. Det är de två som under lång tid hoppat mellan olika majoriteter i Strängnäs. Det var de som drabbades hårdast av väljarnas dom.
Därför kan man i stället ta fasta på fortsättningen av Jacob Högfeldts resonemang på måndagen efter valet:
– Men vi ska styra kommunen på ett bra sätt, det är det viktiga.
Tankarna på ett styre med Socialdemokraterna har funnits länge i Moderaterna. 2012 lanserades idén offentligt av dåvarande oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) som sa att hon "fått nog" av kommunstyrelsens ordförande Jens Persson (C) och att "samarbete med Persson är uteslutet".
Socialdemokraterna har för sin del visat tecken på vantrivsel i fyrpartikoalitionen. Socialnämnden har nedprioriterats och dess ordförande, kommunalrådet Tord Tjernström (S), har sagt att alla kompromisser gör att gränsen snart är nådd för hans del. I detta val fick Socialdemokraterna möta väljarna med ett icke uppfyllt vallöfte om ökad personaltäthet i äldreomsorgen.
Maria von Beetzen avgick för att, enligt egen utsago, underlätta samarbetet mellan Centern och Moderaterna. Men sakpolitiskt har det hela tiden funnits förutsättningar för samarbete mellan M och S.
På det hela har Socialdemokraterna lite att förlora på att styra Strängnäs tillsammans med Moderaterna. S har testat en annan variant och fått ut lite av det. Vad mer återstår? Moderaterna i sin tur slipper förhålla sig till gamla infekterade strider med C och FP, och behöver nu bara ta hänsyn till en enda koalitionspartner.
Det finns alltså vinster för både M och S med denna lösning för styret. Huruvida även Strängnäs vinner på det återstår att se men förutsättningar finns.