Katrineholm och Eskilstuna kollapsar utan invandring

En kommun som inte vÀxer, den krymper. Och en krympande kommun innebÀr ofta försÀmrad kommunal service och livskvalitet.

En kommun som inte vÀxer, den krymper. Och en krympande kommun innebÀr ofta försÀmrad kommunal service och livskvalitet.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ledare2021-04-25 21:09
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Eskilstuna kan snart komma att behöva ett andra badhus. Det berĂ€ttade EK/ST förra veckan. Spaningen kommer frĂ„n det kommunala fastighetsbolaget och grundar sig i översiktsplanen som sĂ€ger att kommunen Ă„r 2030 kan ha 130 000 invĂ„nare.

Man kan förstĂ„s frĂ„ga sig varför Munktellbadet, som invigdes 2016 och kostade 340 miljoner kronor, inte tog höjd för detta – med starkare fokus pĂ„ att klara kommunala uppgifter som simundervisning Ă€ven om kommunen vĂ€xer snabbt.

Men nĂ„got stĂ€mmer inte med befolkningsprognosen. Kommer Eskilstuna verkligen vĂ€xa frĂ„n dagens 107 000 invĂ„nare till 130 000 pĂ„ bara nio Ă„r?

Motsvarande prognos finns i Katrineholms översiktsplan. Till 2030 ska dagens knappa 35 000 invĂ„nare bli 40 000. Detta uttrycks till och med som ett befolkningsmĂ„l.

Det gÄr inte riktigt ihop. Under 2020 vÀxte Eskilstuna med 116 invÄnare och Katrineholm med ynka 10, enligt sammanstÀllningen frÄn Statistiska centralbyrÄn.

BÄda kommunerna har tagit ut sina tangenter i översiktsplanerna utifrÄn gamla förutsÀttningar, frÀmst en betydligt högre invandring. Det Àr dÀrifrÄn som Eskilstuna fÄtt lejonparten och Katrineholm hela sin befolkningsökning pÄ senare tid. Under ett pandemiÄr, dÄ resorna över landsgrÀnserna strypts och invandringen till Sverige Àr den lÀgsta pÄ 15 Är, Àr siffrorna för Eskilstuna och Katrineholm dÀrefter. Men redan för nÄgra Är sedan, nÀr EU:s yttre grÀns tÀpptes till och grÀnskontrollerna inom unionen blev hÄrdare, mÀrktes denna förÀndring.

Det hÀr Àr nÄgot som de politiska ledningarna i bÄda kommunerna inte vill lÄtsas om, nÀr de sÀger att kommunerna bör vÀxa samtidigt som invandringen bör minska.

Men varför Àr de tvÄ kommunerna inte mer intressanta för mÀnniskor som redan bor i Sverige? Sett till in- och utflyttning frÄn och till andra delar av landet hade Eskilstuna förra Äret minus och Katrineholm hade ett försumbart plus.

Det kan jÀmföras med de sörmlÀndska snabbvÀxande kommunerna StrÀngnÀs, Trosa och Nyköping som förra Äret ökade med 746, 562 respektive 480 invÄnare frÀmst tack vare inrikes inflyttning. Och detta gÀller inte bara pandemiÄret. 2019 fanns samma mönster.

BefolkningstillvĂ€xt Ă€r inte allt. Men alternativet Ă€r sĂ€mre. En kommun som inte vĂ€xer, den krymper. Och en krympande kommun hamnar i en negativ spiral – minskande bostadspriser och byggstopp, nedlagda skolor, stĂ€ngda butiker, inga företagsetableringar och sĂ„ vidare – som Ă€r mycket svĂ„r att bryta.

Katrineholm och Eskilstuna har varit dÀr. Det Àr de inte lÀngre. Men den positiva utveckling som finns i bÄda kommunerna Àr skör, som siffrorna ovan visar. Eskilstuna Àr inte tillnÀrmelsevis en lika stark magnet som andra större stÀder i MÀlardalen. Ett Katrineholm utan betydande invandring blir snabbt en avfolkningskommun.

Huruvida det hÀr tillstÄndet beror pÄ otillrÀckliga lokala arbetsmarknader, bristfÀllig offentlig service eller pÄ nÄgot annat lÄter vara osagt. Men svaga befolkningssiffror blottar problem och kan komma att skapa nya. SÄ mycket mÄste kunna erkÀnnas.