KD smäller igen dörren

Hur ”lunchen” kommer att påverka resten av det politiska landskapet och framtida regeringsbildningar återstår att se.

Hur ”lunchen” kommer att påverka resten av det politiska landskapet och framtida regeringsbildningar återstår att se.

Foto: Sören Andersson/TT

Ledare2019-07-03 14:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Nyamko Sabuni (L) har rätt i att Ebba Busch Thor (KD) får äta lunch med vem hon vill. Men nu är det inte själva matintaget eller om det stod sushi eller strömming på menyn som är det intressanta med KD-ledarens tisdagsmåltid, utan att lunchen ägnades åt att Busch Thor, Jimmie Åkesson (SD) och deras stabschefer diskuterade politiska sakfrågor – sjukvård, energi och migration – för att senare kunna agera gemensamt.

Det är första gången som en partiledare för ett riksdagsparti träffar SD-ledaren på ett särskilt möte för att prata om ett framtida politiskt samarbete. Tidigare har alla, inklusive KD-ledaren, sagt att ett parti med rötter i vit makt-rörelsen inte ska ges något inflytande. Så sent som 2005 talade dåvarande partiledare Göran Hägglund (KD) vid en manifestation i Stockholm, där han precis som Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade skarp kritik mot Socialdemokraterna och Moderaterna, som till skillnad från KD var emot en allmän flyktingamnesti (DN, 10/9-2005).

Medan det är oklart vad KD tror sig kunna få av SD, som de inte kan få av andra partier, inom områdena sjukvård och energi, är det i migrationspolitiken näst intill obegripligt, eftersom SD och KD står långt ifrån varandra.

Kristdemokraterna röstade nyligen för en lag om att krigsflyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd ska få återförenas med sina mindreåriga barn och makar i Sverige. KD vill återinföra en undantagsregel om synnerligen och särskilt ömmande omständigheter som grund för uppehållstillstånd. Och under KD:s riksting 2017 sa Ebba Busch Thor att partiet ska fortsätta driva på för fler lagliga vägar in i Sverige (Aftonbladet, 21/10-2017).

Jämför det med Sverigedemokraternas linje, som finns att läsa på partiets hemsida: ”Förändra asyllagstiftningen så att Sverige endast ska ta emot asylsökande från våra grannländer och stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert”.

Därför ligger det nära till hands att ana att syftet med lunchen varken var att de inblandade skulle bli mätta eller att diskutera just de enskilda sakfrågorna, utan att KD skulle kratta manegen för att SD sakta med säkert ska komma in i ett nytt, konservativt block. Det grundar sig i sin tur i att KD, som av många upplevdes som det mjuka borgerliga partiet på den tiden när Göran Hägglund deltog i manifestationer för flyktingamnesti, har tagit ett språng högerut och anammat en allt hårdare retorik.

Det är exempelvis svårt att tro att Ebba Busch Thor, i sitt tal i Almedalen på lördag, kommer att uppmana Stefan Löfven (S) att låta utsatta människor stanna i Sverige. Detta samtidigt som det finns en falang i KD som snarare gömmer än vill skicka ut personer som hoppas på uppehållstillstånd.

Hur ”lunchen” kommer att påverka resten av det politiska landskapet och framtida regeringsbildningar återstår att se. Både Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni säger blankt nej till att bilda regering med stöd av SD, och den nya L-ledaren har dels öppnat för att Liberalerna ska ha tjänstemän i regeringskansliet för att tillvarata L:s intressen i januariavtalet, dels förklarat att hon i framtiden vill hålla dörren öppen åt båda håll i regeringsfrågan.

Om KD närmar sig SD finns det dock snart bara en väg kvar.