Nu har det hänt igen. Strengnäs Tidning begär en handling från ett kommunalt organ. Handlingen lämnas ut i stympat skick, utan att mottagaren ser att något i dokumentet har strukits. Och den som inget vet kan inget ifrågasätta.
Det handlar denna gång om energibolaget Sevab. Tidningen begärde ut det senaste årets styrelseprotokoll med bilagor. Sevab lämnade ut protokoll samt dokument kallade ”Minnesanteckningar/Arbetsmaterial” till respektive möte. De innehåller kompletteringar till beslutspunkter, referat av informationsärenden samt lite annat.
Vissa uppgifter som finns i originaldokumenten har dock utelämnats. Bland det strukna finns sådant som möjligen skulle kunna klassas som företagshemligheter, som information om ett skiljeförfarande om bränsleavtal. I andra fall handlar det om uppgifter där sekretess inte kan komma i fråga. Exempelvis en informationspunkt på styrelsemötet den 15 november 2011, där det faktum att presidiet i Sevab ska träffa presidiet i kommunstyrelsen för att diskutera problemen i VA-verksamheten (se bild) utelämnats. Det kan inte anses vara något som bör undanhållas allmänheten.
En annan mörkad punkt från samma styrelsemöte är information från vd om Sevabs planerade samverkan med Södertäljebolaget Telge Energi. Inte bara ett utkast till förslag på inriktning utelämnas utan själva det faktum att frågan har avhandlats på styrelsemötet.
I anteckningarna från sammanträdet den 14 februari i år utelämnas informationen att styrelseordförande berättade att det kommer att ske överläggningar med ägaren om vad anläggningstillgångarna i VA ska värderas till.
Orimligt hemlighetsmakeri. Men oavsett lagligheten i själva sekretessen måste det framgå att det dokument som lämnas ut inte är fullständigt och den rättsliga grunden ska redovisas i en så kallad besvärshänvisning. Det möjliggör för den som begär ut informationen att, om så behövs, överklaga beslutet. Så har inte skett, trots att tidningen påpekade det när handlingarna begärdes ut.
Vd Lena Lundberg, som tog beslutet, ber i samtal med ledarredaktionen om ursäkt för hanteringen. Besvärshänvisning borde ha funnits, säger hon och förklarar misstaget med att hon ville lämna ut de begärda handlingarna så snabbt som möjligt trots att hon inte befann sig på arbetsplatsen.
Det kan sägas, men faktum kvarstår och är del i ett mönster. I ledaren den 1 februari berättades om samma förfarande när tidningen begärde ut en power point-presentation från en utbildningsdag för kommunens chefer. Och dessa två fall är inte de enda som Strengnäs Tidning har råkat ut för på senare tid.
Medvetet mörkande, okunskap om lagarna, nonchalans eller slentrian – detta ser inte ut som en kommunorganisation som genomsyras av en kultur av öppenhet och rent spel gentemot medier och därmed inte heller mot de medborgare som vill ha insyn i verksamheten.