Det var inte utan orsak som regeringen föreslog den skärpning av skollagen som gör elevernas tillgång till skolbibliotek till ett lagstadgat krav. Orsaken var biblioteksfusket.
En del kommuner, men mer ofta vissa friskoleägare, tyckte, på grund av flumskoletänkande eller i missriktad sparsamhet, att skolbibliotek – det var något eleverna inte behövde.
Riksdagen godkände regeringens lagförslag, på mycket goda grunder. Lagskärpningen är i kraft sedan 2010.
Efter biblioteksfusket kom då bibliotekstrotset. Det medvetna lagtrotset, där man vet vad lagen säger men tycker att den bara behöver gälla andra. Inom kommunala skolor är detta lagtrots sällsynt, och detsamma gäller det stora flertalet icke-kommunala skolor.
Bibliotekstrotset har likväl blivit en realitet, även här i Eskilstuna, och har även i den här kommunen främst förknippats med det numera konkursade företaget JB Education, och deras så kallade John Bauerskolor. I JB Education var det en linje på koncernledningsnivå att dotterbolagen tilläts strunta i skollagens krav på tillgång på bibliotek, och så skedde i bland annat Eskilstuna.
Detta är nu dessbättre ett avslutat kapitel. Konkursen har befriat den skola i Eskilstuna det gällde från en olämplig ägare, och undervisningen fortsätter med annan huvudman, som bland annat måste se till att följa skollagens bibliotekskrav.
Men så har vi Jimmy Janssons styre i Eskilstuna kommun. Det går, visar det sig, att nå John Bauernivå även utan att blanda in något John Bauerföretag. För vad ska man annars säga om den senaste kommunala bedriften som följt i släptåg på ärendet 2009 om att avskaffa fyra biblioteksfilialer.
Det gällde då, förutom Alberga där eleverna nu står utanför ett låst bibliotek som inte öppnas på skoltid, även Fröslunda, Kjula och Skogsängen.
Då pekade S+V-majoriteten ut de fyra biblioteken för stängning, med de följder detta fick även för skolbiblioteksfunktioner.
Efter kritik gjordes en viss reträtt, under tal om "utveckling, inte avveckling", något som betydde sämre servicenivå, kortare öppettider och mindre bokbestånd, under namnet "mötesplats". I Alberga har en insats från en ideell förening hindrat följderna att bli ännu sämre.
Realiteten har varit en skola med bibliotek i, men ett under skoldagarna låst bibliotek, utom under fem timmar i veckan, då en bibliotekarie skickats dit. Nu är det – som framgick på nyhetsplats i går – låst hela dagarna, lästörstiga elever får vänta till kvällen. Bibliotekstjänsten har dragits in, och det skylls på förvaltningen.
Olika underordnade tjänstemän kan säga att de själva inte har budget, och de som faktiskt har politiskt ansvar i kommunen är någon annan stans.
Men vad det i realiteten nu blivit, efter talet om "utveckling", är att bibliotekstrotset under John Bauerskolans förra ägare efterföljts av ett kommunalt bibliotekstrots. Förvaltningschefen hänvisar till en utredning, och till att Skolinspektionen ska vara på plats under hösten.
Ja, vad tror de att inspektionen ska säga när den hittar ett bibliotek som är låst hela dagarna så att ingen elev ska kunna greppa en bok?
Skollagen är inte svår att läsa. Inte bara förvaltningsledning utan framför allt den förtroendevalda kommunledningen bör läsa innantill och inse att de lokalt lyckats tangera John Bauernivå.
Biblioteket i Hammargärdets skola i Alberga, i skolans lokaler men låst under skoldagarna, så att böckerna hålls åtskilda från eleverna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON