Kontrollbehov ger förvirring

Det krävs tid för att se konsekvenserna av gränskontrollerna. För närvarande syns mest krångel och frågor utan svar.

Ledare2015-11-13 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I går klockan tolv infördes de tillfälliga gränskontroller som regeringen har beslutat om på inrådan av Migrationsverket. Strax därefter började polisen gå ombord på tåg som färdats över Öresundsbron till Sverige, för att begära legitimation av passagerarna.

Inledningsvis ska gränskontrollerna upprätthållas i tio dagar. I sig är det beslutet inte särdeles dramatiskt, även om det krävs tid för att se dess konsekvenser. Det är först senare vi kan få svar på frågorna: Genomförs kontrollerna på ett respektfullt sätt och utan allt för stor olägenhet för exempelvis pendlare? Är kontrollerna ändamålsenliga? Hur påverkar kontrollerna människors möjligheter att söka asyl i Sverige?

Motivet bakom att införa gränskontroller är enligt regeringen och Migrationsverket att skapa ordning i flyktingmottagandet, bland annat för att få kontroll över vilka som befinner sig i landet och för att öka tryggheten för ensamkommande barn och barnfamiljer.

Gränskontrollerna har således inget att göra med att neka asylsökande som har kommit via ett annat EU-land inresa i Sverige, såsom Moderaterna föreslog i måndags.

Snarare kan gränskontrollerna ge fler asylsökande i Sverige. Personer som vid en id-kontroll säger att de är asylsökande kommer att ställas inför valet att antingen registrera sig i Sverige eller vända tillbaka, företrädelsevis till Danmark och Tyskland. Fram tills nu har en viss andel asylsökande valt att inte registrera sig, för att i stället åka vidare och söka asyl i Finland eller Norge.

På en punkt har regeringen agerat märkligt i frågan om tillfälliga gränskontroller. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har sagt att de rederier som trafikerar exempelvis mellan Sverige och Tyskland om två veckor måste införa id-kontroller av sina passagerare. Uppenbarligen saknas dock tydliga instruktioner om hur rederierna ska agera i de fall resenärerna saknar id-handlingar, vilket många flyktingar gör.

Under gårdagen efterlyste TT-Lines pressansvarige Katrin Ludvigsson ett besked. Göteborgs-Posten rapporterade att Stena Line redan i nuläget gör tolkningen att personer som saknar nationellt id-kort eller pass inte ska tillåtas gå ombord.

Om tanken faktiskt är att rederierna ska avvisa id-lösa personer kommer det få effekt på hur de asylsökande reser. Exempelvis har ju de som valt att resa vidare till Finland till stor del tagit den omständliga vägen via Haparanda. Orsaken är att Viking Line och Silja Line säger nej till passagerare utan giltiga identitetshandlingar.

Givet att rederierna i södra Sverige ges instruktioner om att göra det samma talar det mesta för att fler flyktingar i stället kommer att ta vägen via Danmark och över Öresundsbron. Frågan är vad en sådan "omdirigering" och ett sådant tillkrånglande av resvägen för människor på flykt skulle tillföra i termer av kontroll.

En annan fråga är hur mycket polisiära resurser det är rimligt att de tillfälliga gränskontrollerna tar i anspråk. Är kontrollerna verkligen så pass angelägna att det är arbetet med dessa som polisen bör prioritera?