Kroppslig integritet livet ut

En dement kvinna i Eskilstuna har flera gånger antastats av en man på det äldreboende där de båda bor. Det berättade tidningen på nyhetsplats i går. Historien reser flera frågetecken kring äldreboendets rutiner och ger anledning att fundera över om det ibland ses mellan fingrarna med trakasserier och ofredanden inom äldrevården.

Ledare2011-05-26 06:10
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Rätten till kroppslig integritet är inte förbehållen unga och medelålders människor, utan gäller oavsett ålder. Det kan lätt slås fast. Men det tycks som att den dementa kvinnans rätt inte tagits riktigt på allvar. Mannen som ofredat henne har fått bo kvar på samma avdelning som kvinnan – vilket möjliggjort fortsatta trakasserier. Och någon anmälan till Vuxennämnden gjordes inte förrän fyra månader efter att personalen första gången upptäckte att kvinnan utsattes för detta.

Det är förstås en delikat uppgift att avgöra i vilken mån en dement man är ansvarig för sina handlingar, moraliskt såväl som juridiskt. Men det är inte det saken gäller i fallet med kvinnan på äldreboendet i Eskilstuna – för henne gör det ju detsamma om mannen kan ställas till svars för sina handlingar eller inte. Händelserna måste ha upplevts som skrämmande och obehagliga alldeles oavsett.

Detta slags förbi- eller överseende tyder på att ansvarig personal inte ansåg att händelserna var särskilt allvarliga. Men enligt Socialtjänstlagen är den som arbetar med äldre skyldig att se till att de äldre får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden. Att upprepade gånger bli antastad skapar allt annat än ”trygga förhållanden”.

I nyhetsartikeln nämndes också ett annat liknande fall i Luleå där en kvinna utsattes för övergrepp upprepade gånger utan att någon anmälan gjordes.

Kvinnoförakt och åsikten att man får ta det man vill ha, återfinns överallt i samhället, naturligtvis även bland äldre människor. Vi kan vara ganska säkra på att en hel del män som betett sig grisigt som unga även gör det som gamla, mot andra boende och mot personal. Sextrakasserier av olika slag blir inte ett dugg mer okej för att förövarna är skröpliga gubbar.

Samhällets nolltolerans måste genomsyra också äldrevården. Därför borde givetvis sexuella trakasserier och ofredanden anmälas omedelbart. Det är en signal om att sådant beteende inte godtas, samt en hjälp för personalen att förstå vad som gått fel, och vad man kan göra för att förhindra att det händer igen.

Våra äldreboenden ska vara trygga platser där de äldre visas respekt och omsorg. Dit hör att personalen reagerar kraftfullt när de boendes kroppsliga integritet kränks.

Läs mer om