Lagen ska gälla alla dagar

Polisen ska inte se mellan fingrarna när minderåriga ungdomar dricker alkohol på allmän plats. Inte ens på studentdagen.

Ledare2012-06-08 07:01
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det är olagligt för ungdomar som har fyllt 18 men inte 20 att dricka alkohol någon annanstans än på krogen och något starkare än med en alkoholhalt på 3,5 procent. Trots det aviserar Eskilstunapolisen att den kommer att se mellan fingrarna under studentfirandet i morgon. Det är ett märkligt beslut som sänder väldigt konstiga signaler.

I Nyköping resonerar man tvärt om. Där kommer polisen att arbeta hårt för ett alkoholfritt studentfirande enligt den så kallade Kronobergsmodellen. Modellen innebär att polisen får hälla ut alkohol som påträffas hos ungdomar som inte har fyllt 20. Man arbetar också för att stoppa langarna som förser ungdomarna med alkohol.

I Eskilstuna kommer polisen endast att ingripa om ungdomarna blir för berusade och stökiga och bara då anmälas i syfte att ta reda på vem som köpt ut åt dem. Det skulle kunna tolkas som att polisen litar på att ungdomarna sköter sig. En trevlig tanke men ändå så fel. Och för många slutar ju inte drickandet vid ett glas champagne eller mousserande vin.

Ungdomar och alkohol är en eldfängd fråga. Lagen är tydlig när det gäller var och vilken ålder ungdomar ska ha uppnått för att få dricka respektive köpa alkohol. En del ungdomar har dock den synpunkten på lagen att de struntar i vad den säger. Särskilt den del av den som säger att de visserligen blir myndiga vid 18 års ålder men inte anses vuxna nog att få handla på Systembolaget förrän de fyllt 20. Det problemet löser dock en del ungdomar med att äldre kamrater eller syskon köper ut åt dem, eller så handlar de av andra vuxna som inte har några betänkligheter med att sälja alkohol till minderåriga.

Vuxna som köper ut åt ungdomarna är en del av problemet och att ingripa mot detta måste därför vara en del av lösningen. Därför är det bra att driva antilangningskampanjer, även om det är svårt att nå fram till dem som gjort langning till en affärsidé.  Där kan Kronobergsmodellen också göra nytta, genom att polisen enligt en särskild struktur spanar på och ingriper mot misstänkta langare.

Polisens i Eskilstuna påhitt att se mellan fingrarna imorgon är anmärkningsvärt och inkonsekvent. Beslutet säger att lagen inte gäller på studentdagen. Den dagen får vuxna langa alkoholhaltiga drycker till minderåriga och de minderåriga får dricka den på allmän plats med polisens goda minne. Finns det andra lagar som inte gäller på studentdagen?

Beslutet förklaras med att ungdomarna måste få ha sin studentfest i fred. Så kan man inte resonera när en del av festen sker på allmän plats. Studenten tar man en gång så visst ska den firas. Men när den nu bara tas en gång kan det väl vara trevligt att komma ihåg vad man gjorde? Och det finns ett drygt dussin alkoholfria mousserande viner i Systembolagets sortiment.

Om man läser på olika diskussionsfora på internet är det uppenbart att somliga ungdomar upprörs över polisens agerande enligt Kronobergsmodellen. De ifrågasätter om det verkligen är tillåtet för polisen att hälla ut deras alkohol.
Det är det. Och det är inte polisen som ska göras till bov i dramat när personer under 20 år får medhavd alkohol uthälld.

Läs mer om