Lagtrots, och så konkurs

Ledare2013-08-07 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

För skolpolitiken som ska lyfta skolans kvalitet och studieprestationer är det ingen förlust att JB Education, med dess John Bauer-gymnasier, upphör.

Friskolor ska vara bra skolor, det ska alla skolor vara.

Att koncernledningen för John Bauer-skolorna inte hade en godtagbar hållning till skollagens krav och skolans uppgifter framgick med pinsam tydlighet redan i koncernens del i bibliotekstrotset inom delar av friskolesektorn.

För att göra slut på fuskandet med skolbibliotek och annat i vissa friskoleföretag skärptes skollagen i de reformer som utbildningsminister Jan Björklund genomdrev i slutet av förra mandatperioden. Det gällde bland annat tillgången till riktiga skolbibliotek.

När gymnasierna sedan kontrollerades hittades 30 skolor som struntat i lagens krav. Av dessa var 29 friskolor och hela tio av dessa fanns i en och samma koncern, JB Education.

Det var systematiskt lagtrots som koncernpolicy. Direktören för JB Education, Anders Hultin, sade rakt ut i radio att han inte gillade det krav som riksdagen skrivit in i lagen: "Att investera begränsade resurser i fysiska rum med tryckta böcker ... känns inte framtidsinriktat", sade han. Ett präktigt prov på en av flumskoletänkandets många former, nedvärderingen av böcker och läsande!

Den stora konkurs JB Education nu gjort kastar ytterligare ljus över lagtrotset. Det var ett av tecknen på att helheten var fallfärdig.

Att flera av koncernens skolor, som den i Eskilstuna, fått nya huvudmän är ett steg åt rätt håll. Att en del av de andra skolorna stängts kan innebära en omställning för elever. Det är trist för lärare som trots den arbetsgivare de haft försökt göra ett bra jobb. Skolpolitiskt sett är det dock bra.

När årskullarna blir mindre är det ganska givet att en del skolor upphör, det märkliga är att JB Education inte avvecklats tidigare, och i ordnade former.

Underskottet i konkursen är uppseendeväckande. Skolor som går dåligt har inte mycket värde, men skulder hade koncernens danska riskkapitalägare sett till att det fanns. Långt över en halv miljard kommer leverantörer, statskassa och bank att belastas med. Att fortsätta med det fallfärdiga så att lönegarantiskulden till staten når upp till 140 miljoner kompletterar den bild av ledningen som bibliotekstrotset redan gett.

Utgallring av olämpliga friskolor är en välkommen konsekvens av den nya, stramare, kvalitets- och kunskapsinriktade skolpolitiken. Friskolor som sköter sig har en plats och ett värde även i denna skolpolitik.

Men friskolorna i allmänhet är en följd av en tidigare epok, under först Göran Persson och sedan Beatrice Ask som skolministrar på 80- och 90-talen.

Det finns minst två slag av borgerlig skolpolitik. För en del är just friskolorna och en minskad kommunal andel det centrala.

För den liberala skolpolitiken däremot har uppryckningen av alla skolor, och återställandet av grundskolans och gymnasiernas kvalitet, blivit huvuduppgiften med Jan Björklund som minister.

Kvadden i JB Education är inte ett problem för regeringen. Däremot är den en tankeställare för de andra borgerliga som ensidigt haft sina lojaliteter hos friskoleföretagen.

Friskolerörelsen behöver också bli bättre på att göra upp med inslagen av både flum och olämpliga ägare. Den ovannämnde Anders Hultin är en tidigare direktör i Friskolornas Riksförbund, en av de mest centrala personerna i Friskolesverige och dessutom sakkunnig i utbildningsdepartementet för ett par årtionden sedan.

De som sköter sig bättre ska inte dömas för JB Educations synder, men den stora konkursen är ingen marginell sidofråga i de icke-kommunala skolornas värld.

Läs mer om