Våren kommer inom kort till Eskilstuna och därmed de debatter som hör säsongen till. En sådan har redan smygstartat, den om krogarnas öppettider.
Folkpartisten Stefan Krstic upprepade nyligen i en debattartikel sitt partis krav på en förlängning av senaste stängningstid, från dagens 02.00 till 03.00. Samma budskap hade Rebaz Sanar (M) på debattsidan. Den artikeln skrev han tillsammans med två restaurangchefer i Eskilstuna, Tony Mansour och Per-Gustaf Pigge Junger.
Argumenten är de vanliga. Krstic fokuserar friheten: "… ska ett litet fåtal politiker bestämma över den stora massan individer?" Längre öppettider påstås vidare ge en mer utspridd hemgång från krogen, minska förekomsten av svartklubbar, mindre "akutfylla" som uppstår när kroggäster ska häva i sig det sista. Och så lyfts det fram några exempel på städer där längre krogöppettider ska ha fått ner våldet runt krogarna: Visby, Kalmar, Västerås.
Sammanfattningsvis anses ett längre nattliv öka stadens attraktivitet, utan att den sociala kostnaden stiger.
Det håller inte. Huruvida "den stora massan" Eskilstunabor verkligen vill kunna festa längre på krogen är oklart. Dock hör det en demokrati till att de folkvalda beslutar om regler och sätter gränser. För sådana kommer att finnas även i Eskilstunafolkpartisters drömstad, klockan tre i stället för två i detta fall.
"När restaurangerna och krogarna stänger 02.00 innebär det att alla som vistas i deras lokaler måste lämna dem samtidigt" skriver Sanar, Mansour och Junger. Måste de verkligen lämna samtidigt? Men om så är fallet, vad säger att inte alla "måste" lämna samtidigt när öppettiden förlängs med en timme? På samma sätt flyttas akutfyllan bara fram till klockan tre.
För en vägledning om effekten av längre öppettider kan man ställa en fråga: Varför vill vissa krögare ha den förändringen? Längre öppet innebär högre personalkostnader. Det enda sättet att räkna hem dem är att öka intäkterna. Vid den tiden på dygnet utgörs försäljningen nästan uteslutande av alkoholdryck. Alltså bygger hela idén på att det ska konsumeras mer alkohol i Eskilstunas krogmiljö.
Vad sådant leder till är välkänt: Mer fylla, mer svårutrett våld, större polisresurser som tas i anspråk. Polisen i Eskilstuna efterlyser inte längre krogöppet, vilket den rimligtvis borde göra om längre öppettider i sig gav ett tryggare nattliv.
Hur är det då med Visby, Kalmar och Västerås? Jo, minskat våld tycks där sammanfalla i tid med de förlängda öppettiderna. Men det är något annat än att det längre nattlivet har minskat våldet. I samma veva genomfördes nämligen satsningar för större trygghet nattetid, i form av ökat samarbete mellan kommunen, polisen och restaurangerna.
Sådant kan dock göras utan att krogarna tillåts stänga senare. Det går även att göra andra förändringar, som att bättre anpassa busstider till krogstängning. Det förhindrar att berusade personer samlas på en plats i lång väntan på buss, med allt vad det innebär för våldsrisker.
När allt kommer omkring måste Eskilstuna välja. En kommun som vill minska de sociala problemen och stärka arbetslinjen lokalt bör arbeta för minskad alkoholkonsumtion. Längre öppettider på krogen vore ett steg i motsatt riktning.