Problemet finns dock inte bara i Fröslunda. I förra veckan berÀttade tidningen pÄ kultursidorna om ordningsstörningar pÄ biblioteken pÄ flera platser i Sörmland. Klimatet pÄ mÄnga bibliotek tycks ha hÄrdnat pÄ senare Är i hela landet. Om det vittnar den enkÀt som bibliotekariefacket DIK gjorde förra Äret.
Orsakerna till problemen finns till stor del utanför biblioteken, som ökad segregation och brist pÄ andra öppna verksamheter för unga. Men det hÀnger Àven ihop med förÀndringar av bibliotekens funktion.
Biblioteket i Fröslunda kallas inte bibliotek utan "mötesplats". SÄ heter pÄ kommunsprÄk en inrÀttning som kombinerar bibliotek med annat, sÄdant som café, medborgarkontor men Àven mer fritidsgÄrdsliknande verksamheter.
I Eskilstuna tog utvecklingen av biblioteken denna riktning 2009-2010. Först beslutades om en kraftig nedskĂ€rning pĂ„ filialbiblioteken. Efter omfattande kritik backade den dĂ„varande politiska majoriteten â S och V â ett halvt steg. Resultatet blev ett antal hybrider av den hĂ€r typen. Mötesplatserna skulle nĂ„ nya mĂ„lgrupper, hette det.
Denna ledarsida var kritisk till detta. Vi befarade att litteraturen skulle trÀngas ut, att de nya mötesplatserna inte frÀmst skulle vara arenor dÀr det sker möten mellan mÀnniskan och boken, utan andra, mindre uppbyggliga slags möten.
Det handlade frÀmst om Eskilstuna men observationen kunde överföras till mÄnga platser i Sverige. Och farhÄgorna tycks nu bekrÀftas. I DIK:s nationella arbetsmiljörapport frÄn i höstas nÀmns "bibliotekens mÄl att bli en öppnare mötesplats" som en av flera orsaker till det ökade stöket pÄ biblioteken.
Monica Dahlström-Lannes och Peter Lannes berÀttade pÄ debattplats i gÄr om en vÀns upplevelse pÄ ett bibliotek. KlagomÄl pÄ högljudda besökare möttes av en upplysning frÄn bibliotekarien att det var en öppen mötesplats dÀr högljutt tal hörde till.
Detta Àr visserligen bara en berÀttelse men pÄ senare tid har det blivit lite för mÄnga sÄdana.
SÄ fÄr det inte vara. Biblioteken mÄ arbeta med metoder att nÄ bredare Àn tidigare men vissa grundprinciper fÄr de inte kompromissa med. Bibliotekarien ska vara en guide in i litteraturens och kunskapens labyrinter, inte ha rollen av ordningsvakt, fritidsledare eller för den delen vaktmÀstare. Den som söker tystnaden pÄ ett bibliotek, mÄste kunna fÄ det.
Modeuttryck som "demokratisk mötesplats" och "nya mÄlgrupper" fÄr inte leda till slapphet och kravlöshet. Bibliotek Àr och ska vara öppna för alla. Men de ska Àven stÀlla förvÀntningar pÄ sina besökare.
SÀrskilt stadsdelar med mycket sociala problem behöver platser dÀr det rÄder lÀs- och studiero, dÀr bibliotek fÄr vara bibliotek.