Låt dem inte bära pistol!

Är handeldvapen lätt tillgängliga hamnar de lätt i fel händer. Konsekvenserna blir därefter.

Ledare2012-07-25 06:07
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I söndags årsdagen av attentaten i Oslo och på Utøya, i går domstolsutslaget om att seriemördaren Peter Mangs i Malmö är skyldig, och så de inledande förhören med den så kallade Batmanmördaren i USA.

Snart kommer dessutom domen mot Anders Behring Breivik. Alltsammans påminner oss om hur skört livet är och vilka förödande konsekvenser det kan få när vapen hamnar i händerna på fel person.

Vilka motiv Batmanmördaren James Holmes hade vet vi inte än. Men de två andra har drivits av hat eller ideologi eller en skruvad blandning av både och. Men oavsett motiv har deras gärningar – för oss vanliga människor – framstått som iskall och beräknande galenskap. Dåden har inte varit på måfå - gärningsmännen har planerat och förberett sig noga.

När sådana här dåd blir kända heter det ofta att det har funnits varningssignaler men ingen har reagerat på dem. Redan i december 2010 fick, till exempel, den norska säkerhetspolisen ett tips om att Behring Breivik köpt både aluminiumpulver och natriumnitrat. Ämnena kan användas vid tillverkning av hemmagjorda bomber och krut. Tipset följdes aldrig upp eftersom Breivik inte dragit uppmärksamhet till sig tidigare.

James Holmes kunde utan problem köpa ammunition på internet för över 20 000 kronor och flera vapen, utan att säljarna enligt lagarna i Colorado ens behövde rapportera detta till myndigheterna. Vänner till Peter Mangs vittnade under rättegången om att han betraktade invandrare som apor och hade ett stort intresse för vapen.

Det är varningssignaler som heter duga. Men det är nästan alltid lättare att vara efterklok än att vara klarsynt och dra slutsatser som kan förhindra sådana här dåd.

När det inträffar masskjutningar i USA är det få som förvånas. Där finns vapen överallt, så som grund- lagens skydd för vapeninnehav kommit att tolkas. USA pekas ut som det vapentätaste landet i världen. 2007 publicerades en undersökning från Graduate Institute of International Studies i Genève, som visade att det fanns 90 vapen per 100 invånare i USA. Det kan jämföras med Sverige, som i undersökningen hamnade på en åttonde plats, med 31 vapen per 100 invånare.

Både Norge och Sverige har betydligt strängare vapenlagar än USA. Ändå har personer som Anders Behring Breivik och Peter Mangs, förutom illegala saker, kunnat skaffa sig även legala vapen, som spritt sådan skräck och skapat så mycket lidande och sorg.

Ännu en sida av problemet är förstås, för åtminstone Sveriges del, att det finns mängder av illegala vapen i omlopp. Tills för ett halvår sedan hade Tull-verket i Skåne inte en enda vapenhund och tullens beslag av vapen var försvinnande litet.

Ifjol beslagtogs sex handeldvapen vid Öresundsbron och lika många vid färjeterminalen i Helsingborg. Tullen misstänker att det bara är en bråkdel av alla vapen som smugglas in i landet.

Sverige ser problemet med alla handeldvapen och försöker göra något åt det: störa insmugglingen, hårdare straff vid vapenbrott och återkommande vapen- amnestier.

Så länge vapenlobbyn är stark i USA lär det bli svårt att för amerikanerna att ens enas om att erkänna problemet: Är handeldvapen lätt tillgängliga hamnar de lätt i fel händer. Masskjutningen i Aurora kommer tyvärr inte att bli den sista.

Laglig eller olaglig - i fel händer är den livsfarlig.

Läs mer om