Låt gifta par få bo ihop

I 63 år har de varit gifta, Gunnel och Arne Kojefors från Eskilstuna. Gunnel har nu blivit så sjuk att hennes 94-årige make inte längre orkar ta hand om henne i hemmet. Hon har fått flytta till Trumslagargården medan Arne fortfarande bor kvar hemma.

Ledare2010-04-13 06:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Paret har ansökt om att få bo tillsammans och deras ansökan behandlas just nu av kommunen. Men i kommunens pressmeddelande uttrycks ingen ambition om att låta paret bo tillsammans, däremot hoppas man kunna låta dem få bo i närheten av varandra.

Det duger givetvis inte. I socialtjänstlagens (SOL) fjärde paragraf står att ”socialnämnden skall verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra”. Men vad betyder trygga förhållanden och gemenskap om inte att åtminstone få bo tillsammans med sin livskamrat om det är det man vill?

Eskilstuna kommun har i andra fall löst det så. På Eskilstunasidorna i lördags kunde man läsa om Annastina och Lennart Janeling som bor tillsammans på äldreboendet Ekebo. Men någon generell garanti för detta finns alltså inte.

I höstas uppmärksammade riksdagsledamoten Inger Davidsson (KD) att en del kommuner struntar i äldre människors önskan, och motionerade om ett förtydligande av SOL. Hon föreslog att lagen uttryckligen ska fastslå gifta pars rätt att bo tillsammans hela livet ut. I december avslogs motionen. Davidsson säger att så sker rutinmässigt med enskilda motioner.

Men frågan är väckt – genom nyhetsrapportering, Davidssons motion och av Folkpartiet. Regeringspartierna har ansvar för att se till att kommunerna inte kan fortsätta neka äldre människor att leva sina sista år tillsammans med sin närmaste. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har också i veckan signalerat att hon kan tänka sig att skapa en sådan lag.

Men lägg lagstiftningsfrågan åt sidan en liten stund. Rätten att få fortsätta bo ihop med sin maka eller make borde vara självklar. Det är inte en fråga om tycke och smak, organisation eller resursbrist utan om ren anständighet. Krävs det lagstiftning för att kommunen ska ge de boende på ett äldreboende tillräckligt med mat? Nej, ingen skulle komma på tanken att sätta de äldre på svältkost bara för att socialtjänstlagen inte säger exakt hur många gram mat de boende är garanterade.

Tyvärr ser det ut som att en del kommuner resonerar just så i frågan om sammanboende och därför är förmodligen en lagstiftning av nöden. De kommuner som redan inser att det är omänskligt att tvinga isär äldre gifta par påverkas inte. Men uppenbarligen finns det kommuner som behöver riksdagens hjälp för att agera anständigt.

Läs mer om