Någon kan invända att statens våldsmonopol inte får privatiseras. Sådan kritik har också framförts när polisen på andra håll i landet har krävt ersättning från arrangörer. Här gäller det dock att inte förirra sig. Polisen har under lång tid tagit betalt för olika bevakningsuppdrag utan att det kritiserats. Den som har larmanläggning kopplad till polisen betalar en avgift för det. Samma betalningskrav gäller företag som begär poliseskort vid värdetransporter. Allt detta regleras i lag och i en särskild förordning som fastställer taxor.
Ordningslagen säger vidare att den som ”i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning skall ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen”. För att Sveriges 21 polismyndigheter ska tolka lagen på samma sätt presenterade Rikspolisstyrelsen i våras riktlinjer, bland annat med utgångspunkt i domar på området.
Den principiella avvägningen är fullt rimlig. Om syftet bakom en tillställning är att tjäna pengar bör inte kostnaden för den extra polisbevakningen belasta skattebetalarna. Om det däremot saknas ekonomiskt vinstintresse eller om syftet för sammankomsten är att framföra ett budskap hamnar frågan i ett annat ljus. Därför får inte polisen kräva betalning av exempelvis arrangören bakom en politisk manifestation.
De senaste årens rättsfall i förvaltningsdomstolarna har handlat om just denna fråga: Är arrangemanget att anse som ordnat av ideella skäl eller i vinstsyfte?
Kammarrätten i Göteborg dömde i år att Örgryte Fotboll AB skulle betala för polisbevakningen under en match mot Hammarby, bland annat för att ett vinstdrivande aktiebolag var arrangör.
Samma kammarrätt befriade Kulturkalaset i Göteborg från betalningsskyldighet. I bedömningen har vägts in att kalaset har gått med förlust och är tänkt att göra så, att förlusten täcks med skattemedel samt att aktiebolaget bakom arrangemanget inte får drivas i vinstsyfte. Inget av detta gäller för Å-festen i Eskilstuna. Det är en rent kommersiell tillställning som i år anordnades av de privata företagen Brasserie Le Grand och R-Event och med i huvudsak restauranger som partners.
Men visst kan arrangörerna sänka kostnaderna för polisinsatsen. Det är bara att hålla igen på alkoholserveringen. Placeringen av polisnotan där den hör hemma kan därmed bidra till en sundare alkoholkultur i Eskilstuna.