Patienterna får vänta och personalen går på knäna. Så ser det ut på Mälarsjukhusets akutmottagning. Problemen tycks vara permanenta och förvärras varje sommar.
I genomsnitt kommer det en patient var tionde minut till Mälarsjukhusets akutmottagning – dygnet runt, året runt. En del av patienterna dras med problem som personalen på vårdcentralerna lätt hade kunnat åtgärda. Andra har allvarliga symptom som kräver omedelbara insatser och ytterligare andra kan komma in med svåra skador efter olyckstillbud.
Personalen på akutmottagningen måste alltid försöka göra rätt prioriteringar. Ibland blir det fel och då kan konsekvenserna bli tragiska. Så var fallet med den man som avled efter att ha fått vänta flera timmar på akuten. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat akutmottagningen i just detta fall.
Men IVO har också framfört annan kritik. Rutiner saknades för en tidig bedömning och prioritering av patienterna. Dessutom utgör lokalerna och bemanningen en risk för patientsäkerheten.
Till tidningen säger biträdande vårdenhetschefen vid akutmottagningen, Jennie Björkman, att alla patienter nu, efter IVO:s kritik, får en bedömning av sitt hälsoläge inom tio till femton minuter efter det att de skrivits in. Det ställer sig personalen på akuten tveksam till. Den vet att man inte alltid hinner med det.
Det finns med andra ord en uppenbar skillnad mellan hur den administrativa ledningen ser på situationen och hur personalen upplever den. Det är inte någon djärv slutsats att bedöma personalens upplevelser som mer korrekta än administrationens.
Den ombyggnad som nu sker på akutmottagningen för att skapa fler rum och flera platser ska leda till att patientsäkerheten förbättras. Men hand i hand med förbättrade mottagningsmöjligheter bör också en ökad bemanning gå. Om inte bemanningen är tillräcklig kvarstår riskerna för patienterna att inte bli behandlade på ett medicinskt korrekt sätt. Men om bemanningen kommer att förbättras är fortfarande en obesvarad fråga.
Det är alldeles tydligt att mer resurser – det vill säga mer pengar – till vården inte är svaret på alla problem, som är särskilt tydliga under sommarmånaderna, inom vården. Det som framför allt krävs är förändringar i organisationen.
Till en stor del kan en sådan förändring ske genom personalens egen försorg. Den har garanterat tankar och idéer om hur vården kan göras effektivare. Men det krävs också annat.
Det är exempelvis helt nödvändigt att Eskilstunaborna inte belastar akutmottagningen i onödan. Ett utökat öppethållande på vårdcentralerna så att dessa, kanske enligt ett rullande schema, blir tillgängliga även efter traditionell kontorstid, kan väsentligt lindra det alltför hårda trycket på Mälarsjukhusets akutmottagning.
En sådan ordning kostar förvisso pengar, men förmodligen mindre än det pris som patienterna i dag får betala i form av många timmars väntan på akutmottagningen och en sämre medicinsk säkerhet.
Situationen på akuten måste förbättras. Det kan inte få fortsätta så här år efter år.