Därefter grips han i Getsemane trädgård, bollas mellan makthavare och utsätts för en skenrättegång, för att sedan piskas offentligt, dömas till döden och hånas när han bär sitt kors längs Via Dolorosa. Förnedringen fullbordas med korsfästelse till allmän beskådan, varpå Jesus dör men tar revansch genom att återuppstå på den tredje dagen.
Det sista är få förunnat.
Därför kan det i morgon, när två miljarder personer som ingår i den större delen av den kristna kultursfären uppmärksammar långfredagen, vara värt att minnas dem som inte vandrar i Jesus fotspår i religiös mening, utan i slutet av sina liv. De som kanske inte precis bär sina kors längs smärtans väg, men likväl transporteras till en plats där de ska avrättas. Det är personer som i en del fall har begått fruktansvärda brott, i andra fall är oskyldigt dömda, och ibland bara har retat upp ett lands makthavare på ett sätt som brutalt slås ner i diktaturer.
2014 gick minst 607 människor det ödet till mötes. Den verkliga siffran är dock sannolikt mångdubbelt större, eftersom mörkertalet uppges vara stort. Exempelvis finns inte Kina, som antas genomföra fler avrättningar än övriga länder tillsammans, med i statistiken. Men även länder som Iran, Saudiarabien och Irak, som kommer efter Kina på "topplistan", antas halshugga, hänga, arkebusera och ge dödliga injektioner som inte bekräftas av de nationella myndigheterna. Vidare förekommer, enligt Amnestys senaste årsrapport som publicerades i slutet av februari, tortyr i minst 122 länder och bristfälliga rättegångar i över hälften av de 160 granskade nationerna.
Evangelierna är kusligt aktuella och det är anmärkningsvärt att mänskligheten inte har utvecklats mer på två millennier. Det faktum att många än i dag sörjer på långfredagen borde få länder som USA, med en stor kristen befolkning, att inse det absurda i att ha dödsstraff på straffskalan, oavsett vilka brott de dömda har begått.
För även om tortyr och avrättningar är lika fruktansvärt oavsett var övergreppen äger rum, är det tyvärr bara vad man kan vänta sig av diktaturer som Saudiarabien och Nordkorea. Däremot är det oacceptabelt att den sortens metoder praktiseras i ett demokratiskt land som USA, som förra året avrättade 28 personer, utdömde cirka 50 nya dödsdomar och ännu inte har stängt Guantanamo där människor hålls fångna utan formella brottsanklagelser.
Det håller inte för ett land som gör anspråk på att vara hela världens moraliska stormakt. Därför bör varenda delstat i USA omgående börja tillämpa de mänskliga rättigheterna.