Eskilstuna kommun får allt svårare att leva upp till fyramånadersgarantin i förskolan. Fyra månader är den tid inom vilken kommuner enligt skollagen måste erbjuda förskoleplats. Eskilstunas svårigheter anses hänga samman med stor inflyttning och högt barnafödande. Problemet – vilket inte är det enda när det kommer till förskolan i Eskilstuna – kan dock lösas, men bara om kommunen bringar ordning i sina prioriteringar.
Sedan 2005 har Eskilstunas kommunala förskola byggts ut med cirka 1 000 platser och fler är på gång. Av allt att döma räcker inte det, även om man ännu inte bör tala om en kris. Den främsta effekten av platsbristen är i dagsläget att barnen kan få gå på en förskola som ligger lite längre från hemmet än vad som vore optimalt, vilket framgick på nyhetsplats i gårdagens tidning. Platsbristen är dock inte det enda orosmolnet.
Enligt Skolverkets statistik innehåller 55 procent av avdelningarna i landets kommunala förskolor upp till 17 barn. I Eskilstuna är denna andel 36 procent. Merparten av avdelningarna innehåller alltså fler än 17 barn. Barngrupperna i Eskilstunas kommunala förskolor är alltså jämförelsevis stora – 23 barn per grupp förekommer. Med det följer uppenbara nackdelar, som högre ljudnivåer och ökad risk för smittospridning.
Genvägar till att lösa det ena problemet förvärrar det andra. Ett byggande av storförskolor, så kallade hemvister där flera avdelningar slås ihop till en storgrupp, är ett sätt att snabbt få fram många förskoleplatser. Några verksamhetsmässiga fördelar finns däremot inte, men väl de flesta nackdelar som är förknippade med stora barngrupper.
Eskilstuna växer. Bra skolor och förskolor, tillsammans med arbetsmöjligheter och trygghet, är de kanske viktigaste faktorerna för att en kommun ska ses som attraktiv att bosätta sig i. Om Eskilstuna också i fortsättningen ska kunna vinna konkurrensfördelar gentemot andra kommuner och locka till sig barnfamiljer är det således viktigt att höja kvaliteten i förskolan.
Det kräver att problemen löses i rätt ordning, utan genvägar. Prioritet ett måste vara utbyggnad av förskolan för att klara fyramånadersgarantin även i framtiden. Det måste dock ske på ett sätt som inte medför de problem som är kopplade till stora barngrupper. Nästa steg måste vara minskning av barngrupperna och ökning av personaltätheten.
På debattsidan i dag finns ett inlägg från en person som arbetar i förskolan Eskilstuna. Hon efterlyser svar från ansvariga på ett tidigare inlägg som handlar om röda staplar i personalenkäten. Det rör hög arbetstakt och arbetsrelaterad utmattning. Kan det vara en del av problembilden i Eskilstunas förskolor?
Först efter att alla dessa problem har åtgärdats kan Eskilstuna ta tag i andra utmaningar i förskolan, som att uppfylla den politiska majoritetens löfte om en utökning av den garanterade tiden i förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga till 25 timmar i veckan från dagens 15. Även det är en viktig konkurrensfråga, men en som måste stå tillbaka när kommunen arbetar med de andra.