Två politiska insatser har varit viktiga för Strängnäs under mandatperioden. Den ena är införande av 400 traineeplatser för arbetslösa, i ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen. Vad denna jobbsatsning kommer att ge i termer av varaktiga arbeten återstår att se. Det krävs också en utvärdering av innehållet i arbetspraktiken. Men ambitionen att ge människor arbetserfarenhet, fylla på deras meritförteckning, göra dem mer anställningsbara är berömvärd.
Kostnaden för ekonomiskt bistånd utslaget per kommuninvånare har i Strängnäs minskat något redan, även om det är svårt att säga i vilken utsträckning det hänger samman med traineeplatserna.
Den andra politiska insatsen är allt det som ger Strängnäs bättre tågförbindelser med Stockholm. Dubbelspår är inte enbart statens förtjänst. Utan tryck från kommuner utmed Svealandsbanan hade det inte kommit till stånd eller åtminstone inte så fort. Det tillsammans med de kommunala köp av tågtrafik som görs kommer att ge Strängnäs fler och punktligare tågavgångar.
I övrigt är denna mandatperiod full av minusposter.
– Det kommer att bli en vinstmaskin utan dess like, sa Folkpartiets dåvarande ledare Anders Svensson 2005 om kraftvärmeverket inför dess byggande. Så blev det inte. Värmeverket blev tvärtom en förlustmaskin. Moderaterna ville ha en annan fördelning av riskerna mellan Sevabs ägare Eskilstuna och Strängnäs, men blev överkörda. Frågan är också om inte hybris, så väl uttryckt av Anders Svensson, och politisk prestige förblindade den politiska ledningen och ledde till att värmeverkets konstruktion blev fel och bäddade för förlusterna.
De röda siffrorna, som blev ännu större av förlusterna på Kvitten, försvann förra året men Strängnäsborna har likväl förlorat mycket pengar i sitt kommunala bolag.
Konsultaffären borde ha fällt kommunstyrelsens ordförande Jens Persson (C). När han beslutade att låta kommunchefen Peter Lundberg arbeta på konsultkontrakt, i stället för som anställd, åsidosatte han lagen, gick emot kommuntjänstemännens anvisningar och förhindrade oppositionspolitikers undersökningar av saken. När Persson så konfronterades om detta av tidningen valde han att ljuga, förneka kännedom om saken. Och än i dag har kommunstyrelsens ordförande inte förklarat orsaken till varför han valde konsultupplägget. Det vi däremot vet är att Peter Lundberg tack vare det betalat väsentligt lägre skatt.
På två stora kommunala områden har den politiska majoriteten – C, FP, S och MP – misslyckats i förhållande till sina utfästelser. Socialdemokraterna gick till val på att höja personaltätheten i äldreomsorgen. Så har det inte blivit, vilket inte hindrar Socialdemokraterna att ställa ut löftet på nytt i detta val.
Skolresultaten har inte förbättrats. Niornas meritvärde i de kommunala grundskolorna har sjunkit, andelen underkända avgångselever har ökat.
– Annars har vi misslyckats och har inte vid makten att göra, sa skolkommunalrådet Fredrik Lundgren (FP) 2012 samtidigt som han lovade en förbättring av resultaten till våren 2013.
Han syftade säkert på resultatet 2012, som var verkligen i botten, inte på de 2010. Men väljarna kan förstås omtolka det. Folkpartiet har suttit i Strängnäs styrande majoritet under 40 av de senaste 43 åren. Det kan vara dags för förändring.