Det är ICA-affären i Stenby som har fått utskänkningstillstånd beviljat. Där finns en liten servering i direkt anslutning till delikatessdisken. Mitt bland folk som handlar mjölk, tvättmedel, bananer och spagetti ska man alltså kunna slå sig ner en stund, ta en öl eller pimpla lite vin.
Det här beslutet drar i fel riktning och sänder helt fel signaler. Budskapet är att alkohol måste finnas precis överallt i samhället. Till och med i mataffären, trots att människor av alla åldrar, också barn, rör sig där. Att folk blir berusade kan inte uteslutas, inte heller att personer som nekas servering blir högljudda och våldsamma.
För dem som försöker komma bort från missbruk är exponeringen av alkohol i mataffären knappast till någon hjälp. Man kan välja om man går på krogen eller till Systembolaget, men handla mat måste alla göra.
Det fanns enligt kommunens alkoholhandläggare inga skäl att vägra butiken utskänkningstillstånd, och arbetsmarknads- och familjenämnden instämde. Köksutrustning och annat stämde ju med kraven i alkohollagen. Men socialdirektör Mikael Bentzer som arbetar med tillsynsfrågor på länsstyrelsen, säger till ledarredaktionen att det absolut finns utrymme för kommunen att säga nej. Alkohollagen talar om ”alkoholpolitiska olägenheter” som ordningsproblem och onykterhet. Kommunen borde ha hänvisat till detta och avslagit ansökan.
En eventuell överklagan hade sedan förvaltningsrätten fått ta ställning till. Nu försöker inte ens kommunen neka, utan uppmuntrar alkoholservering i en sfär som tidigare varit alkoholfri. För beslutet banar ju också väg för alla andra matbutiker i Eskilstuna som, så att säga, vill bredda sin verksamhet.
Men samtidigt som Eskilstuna och ett fåtal andra kommuner bidrar till att spä ut den restriktiva alkoholpolitiken, drar attitydundersökningar i rakt motsatt riktning. Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, visar att bara 31 procent av kvinnorna och 42 procent av männen ville köpa sin alkohol i matbutiken i fjol, jämfört med 56 respektive 69 procent år 2002. Det är ett ganska bra mått på stödet för den restriktiva alkoholpolitiken och tyder på att allt fler vill begränsa tillgängligheten. Inte öka den.
Missbruk och riskbruk är reella problem i Eskilstuna och hänger ofta ihop med andra sociala problem och hög arbetslöshet. Ändå väljer kommunen att göra det ännu lättare att få tag på alkohol.