På tio år ska turismen i länet mer än fördubbla sin omsättning. Det är en målsättning som Regionförbundet Sörmland har satt upp – och som presenterades i förra veckan.
Sommaren är här. Några har redan börjat sin semester, men för de allra flesta väntar fortfarande ledigheten, som i regel är väl planerad.
Men det är inte alla som får, vill eller kan ta ledigt.
De som arbetar i turistbranschen ser tvärtom fram mot mycket jobb, och alltid hoppas de på mer jobb än förra året.
Turistnäringen är viktig. På det globala planet anses turismen vara den snabbast växande näringen. Sverige har sedan millennieskiftet nästan tredubblat sina turistinkomster och den snabba utvecklingen hoppas branschen förstås ska fortsätta.
För att det ska ske krävs att olika delar av landet drar sitt strå till stacken. Regionförbundet Sörmland har tagit fram en mycket ambitiös plan, som är tänkt att lyfta näringen till nya höjder.
Redan i dag beräknas turistbranschen i länet sysselsätta 2 000 personer på årsbasis. Om tio år är målsättningen att det antalet ska ha ökat till 3 400 personer.
Regionförbundets plan visar på ett mer professionellt närmande till branschen än tidigare. Länet ska ses som en destination, där slott och herresäten utgör basen. Det kan nog vara en riktig utgångspunkt, om det inte drivs till ensidighet: Det gäller att hitta en nisch som kan attrahera besökare att inte bara komma till utan även stanna i länet.
Exakt hur denna specialitet ska förpackas i form av olika attraktiva paket återstår att se.
Konkurrensen om turisternas tid och pengar är knivskarp och det gäller för alla orter i länet att noga inventera tänkbara aktiviteter och attraktioner. Det är ett arbete som bör ske i ett intimt samarbete över kommungränserna mellan såväl offentliga som privata intressen.
En hel del resurser måste också satsas på marknadsföring. Utifrån det faktum att Regionförbundet lyfter fram Skavsta som en viktig inkörsport bör turistpaket lanseras på och runt de destinationer som trafikeras därifrån.
Att fånga upp en större del av resenärerna som passerar länet på väg norrut eller söderut är en annan och kanske svårare utmaning, som behöver mötas på ett klokt sätt.
Slott är dessutom inte allt. Sörmland är ett län som har stolta industritraditioner. Dessa bör utnyttjas i arbetet att stärka turistbranschen.
Det vore exempelvis inte helt fel att erbjuda besök på industrier där verksamheten fortfarande pågår.
Ett gott exempel på det skulle självklart vara att glassfabriken i Flen öppnade sina portar för turistiska studiebesök. Förutom att en sådan attraktion, som märkligt nog inte finns i dag, skulle locka in framför allt barnfamiljer till orten, skulle den kunna utgöra en del i ett framtida hotellpaket.
På detta sätt – att använda hittills outnyttjade möjligheter i arbetet att öka länets attraktionskraft – kan turistnäringen växa. Tankekraft måste också läggas på att hitta metoder och modeller som förlänger säsongerna och som är unika för länet.
Den svenska sommaren är, som bekant, kort och räcker inte för att ge en företagare i branschen levebröd under resten av året.