På något annat sätt går det inte att tolka det inlägg som lades ut på ambassadens Facebookkonto i lördags.
I texten angrips Svenska Dagbladets Moskvakorrespondent Maria Georgieva för en artikel publicerad i onsdags. Den handlar om det malaysiska passagerarplanet MH17 som sköts ned över östra Ukraina 17 juli 2014.
Ett nätverk av medborgarjournalister, Bellingcat, har kommit fram till att ryska militära befälhavare är ansvariga för nedskjutningen.
Ambassaden skriver att Georgieva pekar ut den ryska ledningen "på ett absolut hänsynslöst och partiskt sätt", att hon inte kontrollerat trovärdigheten i materialet och ignorerat vad "ledande ryska experter" haft att säga om saken. Man nämner att Georgieva ännu inte har fått sin ryska pressackreditering och uttrycker förhoppning om att hon, när hon väl är på plats i Moskva, ägnar sig åt "mer yrkesmässig och saklig analys av internationella och ryska händelser".
Tilltaget är mycket allvarligt. Ambassaden riktar angreppet inte mot tidningen och dess ansvariga utgivare, utan mot reportern – vars foto också läggs ut på Facebooksidan – och kopplar det till hennes pressackreditering. Om du ska kunna arbeta i Ryssland får du inte skriva allt för kritiskt mot den ryska staten, är budskapet.
Uppenbart är att detta angrepp är del i någon sorts större spel från Ryssland. Den ryska regimen har pekats ut som ansvarig för nedskjutningen av MH17 i många svenska nyhetsartiklar och eterinslag. Bellingcats utredningar har varit väl belysta. Artikeln i Svenska Dagbladet sticker i det avseendet inte ut på något sätt.
Men faktum kvarstår: Den ryska staten försöker genom utpressning påverka innehållet i en svensk tidning, markera mot en ny svensk Moskvakorrespondent att man har ögonen på henne.
Flera ryska utlandsbeskickningar har på senare år satt i system att agera i en gråzon och tänja på gränserna för det som diplomater kan tillåtas göra. Kraftiga reaktioner på och våldsamma utfall mot personer som gör något som ryska myndigheter ogillar är en del av det.
Rysslands Londonambassad har excellerat i grenen men även den i Stockholm tar sig emellanåt friheter. Signalen till omvärlden är att det officiella Ryssland är farligt och oförutsägbart. Svenska staten och civilsamhället ska bli osäkra, rädda och försiktiga när de handskas med sådant som kan störa Moskva.
Därför är det mycket viktigt att den här typen av agerande inte passerar utan en tydlig reaktion från den svenska regeringen. Utrikesdepartementet kan hitta lämplig form för detta, även med beaktande av det större spel som Moskva spelar. Men markeringen måste vara offentlig, precis som den ryska ambassadens angrepp mot SvD-reportern.
Svenska UD bör även låta sina ryska kollegor få veta att repressalier mot svenska journalister, och andra svenska medborgare som gör sitt jobb i Ryssland, kommer att besvaras med samma mynt.