Utländska aktörer ska inte få komma hit och "skumma av grädden" på de vinstrika sträckorna, förklarade Karin Svensson Smith, trafikansvarig i MP:s styrelse, i Dagens Nyheter i fredags.
Som stöd för sitt ställningstagande anför hon hur det gick i bland annat Storbritannien, Nya Zeeland och Tjeckien när den nationella tågtrafiken avreglerades där. Det blev en dyr läxa, menar hon, och det bästa vore därför att avbryta avregleringen i Sverige innan det är för sent. Något ansvar för att de privata aktörerna ska hinna få tillbaka de pengar de satsat för att få igång trafiken tycker hon inte att staten ska ha.
Det finns olika sätt att möta konkurrens
Det ena är att, som SJ, ta sig i kragen och rusta upp den slitna vagnpark som finns. Kunderna ska vinnas med kvalitet och komfort – resan ska vara behaglig, från det att man kliver på tåget till att man kliver av.
Det andra är att, som MP förordar, göra sig av med konkurrensen. Karin Svensson Smiths oro gällande avregleringen kan förvisso vara delvis befogad. SJ kan nog inte per automatik förvänta sig någon lojalitet från resenärerna.
Tågtrafiken, och framför allt SJ, har fått mycket skäll de senaste åren. Klagomålen över förseningar, dålig service och trasiga tåg har varit många. En del av grunderna för klagomålen har dock inte varit SJ:s fel utan till exempel Banverkets, numera Trafikverkets.
Men det som SJ kunnat lastas för måste självklart åtgärdas – ofördröjligen.
Så SJ gör det SJ kan, det vill säga rustar upp sina tåg. Spår, banvallar och ledningar åligger det andra aktörer att fixa. För en trevligare och punktligare tågreseupplevelse behövs både och.
Att köra de utländska operatörerna på porten skulle visserligen minska trängseln på ett på vissa sträckor underdimensionerat och slitet järnvägsnät, men mer är det inte. En upprustning och en utbyggnad av järnvägsnätet måste ändå till.
Och dessutom, om de hos SJ blir kvar ensamma på täppan, vad är det som säger att de lägger lika mycket krut på komfort och kvalitet? MP är i denna fråga i färd med att backa in på ett stickspår
Får MP som det vill kommer folk att – förutom i den regionala trafiken – få hålla tillgodo med en enda tågoperatör, oavsett om den är bra eller inte. Med andra operatörer med i spelet får SJ en tumme i ögat, lite extra press att bli den operatör som folk vill resa med. Fär de utländskt ägda operatörerna inte lönsamhet lär de snart inte vilja förnya den tilldelning av tåglägen de får från Trafikverket.
Pris, plats och punktlighet. Det borde vara SJ:s ledord. Priserna ska vara satta så, att folk väljer tåg framför bil eller buss, det ska finnas plats på tågen, sätena ska vara behagliga att sitta i – och tågen ska avgå och komma fram i tid.
Det är den operatör som lyckas med det som kommer att få resenärernas förtroende.
SJ vill säkert hellre ha rykte om sig att stå för just pris, plats och punktlighet än att vara det trafikföretag som resenärerna får hålla tillgodo med, bara för att det inte finns något annat.