Detta var själva den så kallade nyheten: Sajten familjeliv.se har låtit göra en undersökning där 9 500 kvinnor svarade på frågor om hushållsarbete, ekonomi, fördelning av föräldraförsäkring, diskriminering i arbetslivet och annat. Bland dessa kvinnor svarade 45 procent att de skulle vilja vara hemmafruar om de hade möjlighet. Om det finns en hel del att säga.
Överallt i rapporten skrivs att ”den svenska mamman tycker...”. Som om 9 500 medlemmar på sajten familjeliv.se är representativa för alla i Sverige bosatta mammor. Sajten betraktas tvärtom av många som helt irrelevant, ett slags hetsigt hemmafruchattrum. En anslagstavla för små variationer av nyheter på teman som småbarnsföräldrars sexliv, fertilitet, kläd- och prylguider och så graviditetsklassikern ”så här ser din bebis ut just nu”.
Närmare 70 000 enkäter skickades ut. 9 500 svarade. Målgruppen är smal och bortfallet enormt, varför det är absurt att som Dagens Nyheter, Aftonbladet, Sveriges Radio, SVT och många andra, i rubriker påstå att varannan mamma vill vara hemmafru.
Det finns förstås ingen anledning att klanka ner på enskilda människors önskningar eller drömscenarier. Men man ska inte läsa in mer i enkätsvaren än vad som finns där. Långt ifrån alla känner att de utvecklas och utmanas i en avslappnad och kreativ atmosfär på jobbet. Att många uppger att de gärna skulle vara hemmafruar om de hade möjlighet är inte konstigt. Det är lika lite uppseendeväckande som om de sagt att de tacksamt skulle tagit emot fler betalda semesterveckor. Hellre helg än vardag, hellre hemma än på jobbet, helt enkelt.
Undersökningen visar att många kvinnor tycker att de står för merparten av hemarbetet, att de har huvudansvar för det praktiska kring barnen. Om detta vittnar även andra undersökningar, och det hänger förstås ihop med att kvinnor tar ut nästan 80 procent av föräldradagarna.
Så här säger en kvinna intervjuad i SVT:s Rapport i tisdags:
– Många tycker att det är för stressigt med alla krav på jobbet och att fixa ett ljust, vackert hem, baka cupcakes och surdegsbröd och ordna med alla aktiviteter för barnen. Då kan man längta efter vara hemmafru.
Ja, eller så längtar man efter ett samhälle där det förutsätts att pappor tar halva ansvaret för barn och hem. Samt att aktiviteter som heminredning, muffinsbak, syltning och saftning inte upphöjs till något annat än vad de är: fritidssysselsättning.