Nazister för Putin

Kreml bygger allianser i Europa på flera nivåer och i flera riktningar – med nazister, extremister närmare mittfåran men även mindre nogräknade regeringar.

Ledare2015-03-24 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I helgen tog sig Putins regim ner i den europeiska rännstenen för att mobilisera stöd för sin sak. I S:t Petersburg arrangerades något som kallades "Internationellt ryskt konservativt forum". Målet sades vara att ena konservativa krafter i Europa mot amerikanskt inflytande samt förhindra moralupplösning.

Deltagarlistan ger dock en bättre bild av vad det handlar om. Där fanns bland annat grekiska Gyllene gryning, bulgariska Ataka, tyska NPD, italienska Forza Nuova och British Unity Party. Deltog gjorde även den amerikanske rasisten Jared Taylor som såg sitt framträdande på forumet som en del av turnén för sin nyutkomna bok "Vit identitet". Det så kallade Folkrepubliken Donetsk "utrikesminister" Aleksandr Kofman var också på plats.

Från Sverige deltog nynazisterna i Svenskarnas parti.*

Svenska motståndsrörelsen fanns inte på den officiella deltagarlistan men uppger på sin hemsida att även de hade skickat en företrädare till S:t Petersburg.

Forumet arrangerades av ryska partiet Rodina och dess partiordförande Alexej Zjuravljov, som även är parlamentsledamot och medlem av regeringens parlamentsgrupp Enade Ryssland. Rodina är känt för att ha liknat Moskvabor av kaukasiskt ursprung vid sopor och för att ha förespråkat ett förbud mot judiska organisationer i Ryssland. Vilket inte hindrar att dåvarande partiordförande Dmitrij Rogozin i dag är vice premiärminister

Uppställningen på forumet är det mörkaste som denna kontinent har att erbjuda: öppna fascister, nynazister, antisemiter, islamofober.

Putinvänner i Europa som står något steg närmare den politiska mittfåran och samlar större väljarstöd ville inte befatta sig med forumet. Franska Front National meddelade tidigt att man avstår från deltagande. Österrikiska FPÖ och serbiska Radikala partiet hoppade av senare.

Kreml närstående parlamentsledamöter poserade alltså med västerländska politiker som de allra flesta i deras hemländer inte ens vill ta i med tång. I samma brunsvarta umgängeskrets finns de "folkrepubliker" i östra Ukraina som gärna affischerar sitt krig som en kamp mot ukrainsk fascism. Det hela är väldigt illustrativt om än ett mindre bra PR-drag av Putinregimen.

Men det gäller att se hela bilden. Kreml bygger sina allianser med krafter i Europa på flera nivåer och i flera riktningar. Det som utspelade sig i S:t Petersburg är en sådan. En annan handlar om att säkra stöd från större högerextrema partier och några på vänsterkanten. Bland dessa finns ovan nämnda Front National, som nyligen säkrade ett stort lån från en Putin närstående rysk bank, österrikiska FPÖ, ungerska Jobbik, grekiska KKE, tyska Die Linke med flera.

I utkanten av denna grupp befinner sig Sverigedemokraterna som har en uttalat Putinvänlig grupp. Partiet i sin helhet har också gjort sådana ställningstaganden, som att i Europaparlamentet rösta mot samarbetsavtalet med Ukraina.

Och så finns det en grupp europeiska regeringar som odlar (ekonomiska) relationer med Moskva som går på tvärs med den gemensamma europeiska politiken och utgör en bromskloss mot tuffare åtgärder mot Ryssland. Dit hör regeringarna i främst Ungern, Grekland och Cypern men även de i Tjeckien och Österrike. Nicolas Sarkozy, som gjort politisk comeback, hyser liknande sympatier. Han ligger bakom Frankrikes nu frysta försäljning av Mistral-fartygen till Ryssland och uttalande nyligen förståelse för den ryska annekteringen av Krim.

Kremls allianser med krafter i Europa bygger alltså på såväl ideologi – hat mot den liberala demokratin, mot USA – som ensidigt fokus på ekonomi där sådant som mänskliga rättigheter och europeisk säkerhet föses åt sidan.

Utvecklingen är farlig men möjlig att hejda. Den ryska regimens natur och allianser måste synliggöras för den europeiska allmänheten, så att den vänder de inhemska Putinvännerna ryggen.

Här har ansvarsfulla politiker, frivilligorganisationer och inte minst medier en viktig uppgift.

*Klargörande: Enligt Expo fick Svenskarnas parti förhinder och deltog därför inte i mötet i S:t Petersburg. Återbudet bör dock inte tolkas som något politiskt avståndstagande. På sin hemsida meddelar SvP stolt att man fått inbjudan, uttrycker sitt stöd till forumet och sin avsikt att bygga bättre relationer med ”nationalistiska och konservativa politiska krafter” i Ryssland.