Nöjd kund vill ha bil i rätt tid

Kundernas missnöje med hur färdtjänsten och sjukresorna i Eskilstuna fungerar har varit stort under en längre tid.

Ledare2014-01-24 04:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det har märkts inte minst på åsiktssidorna här i tidningen. Ändå tycker inte Eva Andrén, ordförande i avtalsgruppen för de samhällsbetalda resorna i Sörmland, att förtroendet för Samres är förbrukat riktigt än. Enligt Samres vd, Björn Falk, har det dessutom blivit bättre.

Det är Samres som sköter, administrerar och organiserar beställningar av sjukresor samt dirigerar färdtjänstens bilar i åtta av länets nio kommuner. Strängnäs har valt en annan lösning för sin färdtjänst. Det är Tuwa som har en majoritet av bilarna som används i färdtjänsten. Tuwa anställer sedan, i nästa led, chaufförer på anbud.

Både Samres och transportföretaget Tuwa har fått sin beskärda del av klagomålen. Klagomålen har gällt allt från svårigheter att beställa, till bilar som är sena och bilar som inte kommer alls. En del av klagomålen rör bilarnas storlek och utrustning, och att en del chaufförer är otrevliga, inte pratar svenska eller "dumpar" kunder på gatan i stället för att ledsaga dem exempelvis fram till dörren. Eskilstuna kommun valde, trots kundernas klagomål på färdtjänst- och sjukreseverksamheten, att i somras förlänga avtalet med Samres.

Organisationen kring färdtjänst är densamma i de andra kommunerna. Som framgår på nyhetsplats så fungerar den inte särskilt bra alla gånger. De allra flesta resorna går dock utan problem, men i de fall de inte gör det är klagomålen desto mer högljudda och högsta grad befogade. Precis som vid alla andra transporter så är det minsta man kan begära att den kommer när den ska och att man kommer fram till sin destination i tid. Gäller det resor till sjukhuset, som i fallet som beskrivs i dagens tidning, är det ännu viktigare.

Från Samres håll förklaras höstens problem med att Tuwa har haft för få bilar att tillgå. Och vd Björn Falk har rätt i att det har blivit bättre. I april 2012 inkom 5,9 klagomål per dag till Samres. I höstas var den siffran nere i 3,5. Om det beror på faktiska förbättringar eller på att folk gett upp och väljer vanlig taxi i stället, eller ordnar sina transporter på annat sätt och därför inte klagar lika mycket, tål att analyseras vidare.

Landstinget och de åtta kommunerna som anlitar Samres kan inte heller sägas vara helt nöjda med hur färdtjänsten fungerar. Förra hösten riktade de via Samres hård kritik mot Tuwa. Då var det bilarna som inte uppfyllde kraven. Nu i höstas riktade Eskilstuna kommun en varning mot Tuwa, som trots klagomål, åtgärder och viten inte lyckas fullt ut med sitt uppdrag. Det är fortfarande lite för många och för allvarliga brister i färdtjänsten. Blir det inte en avsevärd förbättring överväger Eskilstuna kommun att säga upp avtalet med Samres, vilket tidningen skrev om i oktober i fjol. Beslut om huruvida det blir en ny upphandling väntas fattas i januari eller februari.

Från Samres håll är man verkligen mån om att få veta när kunderna är missnöjda. I sin strävan att bli bättre uppmanas kunderna att rapportera sådant som de inte är nöjda med. Det är bra, det är en början. Men det är lite för många aktörer inblandade här och det krävs en kollektiv uppryckning i samtliga led för att förtroendet för Samres och Tuwa ska återställas.