Den ekonomiska krisen från 2008 har följts av politiska kriser i flera länder. För att inte dras in på samma väg gäller det ta vara på mognad, demokratisk anständighet och förmåga att reformera och reda ut även svåra problem. En viktig del i detta är att hålla antidemokrater på avstånd.
Valet i EU-området är inte den frammarsch på bred front av högerextremister som förenklat målats upp. Skillnaderna är stora, yttre högern har gått på bakslag på några håll. Men det hela blir mer oroande då tre av de tyngst vägande länderna, Frankrike, Italien och Storbritannien, alla är i var sin politiska kris, av tre olika slag. Andra länder behöver då bära mer av ledarskap.
Inom det högerextrema är det i Frankrike det allvarligaste pågår. Front National (FN), med långa relationer till SD i Sverige, är ett av de hårdaste extremhögerpartierna, som lyckats flytta den ihållande franska extremismen från vänster- till högerkant. Oförmågan under många år att i Frankrike ta itu med bristande konkurrenskraft och statsfinansiell oreda har breddat vägen för FN, som i söndags överträffade sina tidigare bästa resultat med flera procentenheter. De borgerliga är ändå tillsammans starkare än FN. Andra vänstergrupper väger delvis upp socialisternas förlust.
Men att ett försvagat Frankrike, liksom ofta tidigare, har sammanlagt över 30 procent av väljarna som understöd för rena extremistpartier på de båda kanterna är en riskfaktor för Europa.
På andra håll är det inte fråga om samma högerextrema avancemang. I Österrike är det omflyttningar som skett mellan olika ytterhöger- och andra missnöjesrörelser. Yttre högerns resultat i söndags var något lägre än i senaste nationella parlamentsval, och åtskilligt lägre än när det var som brunast 1999 och 2008.
I Finland förlorade de så kallade sannfinländarna ungefär sex procentenheter av vad de hade i riksdagsvalet 2011. Även i Holland och Belgien har den hårdare ytterhögern försvagats en del.
I Danmark och England har högerpopulister blivit störst i EU-valet. I Danmark beror det inte minst på att det största borgerliga oppositionspartiet haft ett enastående partiledarhaveri mitt i valrörelsen. I Storbritannien kan verkningarna i politiken av UKIP:s resultat bli stora, trots att den samlade högerextrema röstandelen bara ökat ett litet fåtal procentenheter jämfört med förra EU-valet. UKIP har nämligen sugit åt sig nästan hela röstunderlaget från fascistiska BNP och några andra, mindre missnöjesrörelser.
Den samlade verkan av ekonomisk kris och extremism i några länder är i alla fall farlig. Framför allt kan den lamslå politiken och försvaga Europa i ett både säkerhetspolitiskt, miljömässigt och ekonomiskt mer allvarligt läge. Det är därför det är så viktigt att väljare och partier inte låter sig bli alltför upptagna av andra frågor och av strider om regeringsmakten. De tillgångar av demokratisk mognad och gemensam handlingsförmåga, som bland annat Sverige faktiskt har, får nu inte spelas bort.