Svensk exportindustri fick en väldig smäll 2008-09 men har nu hämtat sig i snabb takt. Efterfrågan på investeringsvaror, som föll dramatiskt när det inte gick att låna, har tagit ny fart. Utvecklingen drivs av moderniseringen, investeringarna och den ökande levnadsstandarden i länder som Brasilien, Kina och Indien .
Men vi måste vara beredda på att nya problem dyker upp. Flera av den svenska ekonomins långvariga hotbilder finns också kvar.
2011 blir ett viktigt år. Det gäller att ta itu med både långsiktiga struktur-, miljö- och tillväxtfrågor och vara beredd med snabba motåtgärder om utländska finanskriser slår mot Sverige.
Det går inte att bortse från att en rad EU-länder har antingen statsfinansiell kris eller underminerat banksystem eller enorm brist på framtidsinriktat näringsliv - eller alla tre problemen på en gång. Risken är stor för störningar som kräver både nödlån till andra och att nya hot mot jobben möts med ränte- och budgetpolitik.
Den handlingsberedskapen måste finnas. Det förblir nödvändigt att slå vakt om stabila statsfinanser som kan ge budgetöverskott goda år och därmed marginal att klara underskott dåliga år.
Men i svensk politik gäller det nu också att både avveckla inhemska och självförvållade obalanser och lägga växlarna rätt för investeringar, utbildning och företagande som ger en ekonomisk grund att stå på för framtiden. Den politiska oppositionen är för närvarande tom och steril. Men även på regeringssidan finns oroväckande tecken på villrådighet och särintressebestämd närsynthet.
Radions ekoredaktion frågade i onsdags finansminister Anders Borg om bristen på visioner och fick ett svar om jobbskatteavdrag och tjänstemoms.
Detta duger faktiskt inte. Att regeringen förra mandatperioden lade stor kraft på sådant som bidragit till långvarig, bred arbetslöshet och utslagning var en viktig uppgift, och den måste fullföljas. Men det är inte den enda uppgiften. Jobbskatteavdraget är inte svaret på alla tillväxt- och jobbfrågor.
Vi kan inte ha en situation där bostadslån och bostadspriser skruvas upp mot allt högre höjder samtidigt som vi har för små nysastningar i framtidens produktion och otillräcklig framväxt av nya globalt konkurrensdugliga företag. Farliga bubblor i kreditväsendet måste förebyggas, men det kan inte ske med räntan som huvudvapen - räntan ska inte bli ett hinder för företagens framtidssatsningar.
Vi behöver mer skattereformer, där det centrala är investeringarnas och forskningens utveckling och villkoren för den arbetskraft som har nyckelrollerna i att bygga upp produktion, satsa för framtiden och ge jobb åt andra. Allt detta sattes för några år sedan åt sidan när politiken ensidigt handlade om att sänka kapitalskatterna på det kapital som finns i bostäder.
Anders Borg är en duktig finansminister. Flera av regeringens partiledare är politiska personligheter som har insikt och kraft för att på allvar kunna ta nya grepp i dessa framtidsfrågor. De bör då också göra det. Inte en annan gång, utan 2011.