På måndagen drog de omtalade id-kontrollerna i trafiken mellan Danmark och Sverige i gång. Personer som saknar giltiga identitetshandlingar tillåts därmed inte längre färdas över Öresund med exempelvis tåg eller buss. Undantag görs för barn under 18 år, men endast om de är i sällskap av en vuxen som kan visa legitimation. Transportörer som ertappas med att låta personer utan någon form av id-kort åka med riskerar 50 000 kronor böter vid varje sådant tillfälle.
Ordningen slår direkt mot flyktingar, som i många fall saknar giltiga id-handlingar. Regeringen har dock varit tydlig med att det är just det som är syftet. I går sade infrastrukturminister Anna Johansson (S) till SVT: "Problemet är att 80 procent av flyktingarna kommer den här vägen. Och när vi snabbt behöver få ner antalet asylsökande så är det i den här regionen vi behöver göra insatser". Formuleringen "göra insatser" bör här läsas som en förskönande omskrivning för "resa hinder".
Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR), framhåller till TT att vissa grupper flyktingar drabbas särskilt hårt av id-kontrollerna. Som exempel nämner hon att många ensamkommande barn från Afghanistan är uppvuxna i Iran som papperslösa, samt att vissa id-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia inte uppfyller det krav på fotolegitimation som ingår i reglerna för id-kontrollerna.
Hela vägen från idé tills att nu ha trätt i kraft har id-kontrollerna mötts av hård kritik från flera håll. Bland annat sågades lagförslaget sönder och samman av Lagrådet, medan Öresundsinstitutet har menat att bara de förseningar och störningar i trafiken som uppstår kommer att kosta samhället 1,6 miljoner kronor per dag. Regeringen har dock inte velat lyssna på det örat. Signalen om hårdare tag i flyktingpolitiken har setts som viktigare att nå ut med än att agera humant och ekonomiskt klokt.
Att en sådan signal skulle få andra länder att ta ett större medmänskligt ansvar, vilket regeringen också har uttryckt förhoppningar om, är inte troligt. Tvärtom har reaktionen i de nordiska grannländerna blivit att också där strama upp och försvåra för flyktingar. Risken att den andan sprider sig ytterligare är överhängande.
På en presskonferens under gårdagen lät Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen meddela att Danmark nu kommer införa gränskontroller mot Tyskland. I ett första skede handlar det om stickprovskontroller under tio dagar – inte om att tvinga transportörerna att identifiera och neka personer utan giltiga id-handlingar att åka med, enligt svensk modell. Rasmussen betonade dock att ett sådant transportörsansvar med kort varsel kan komma att införas framöver. Frågan är i så fall hur Tyskland kommer att svara.
Från svenskt håll vore det enda rimliga att genast skrota id-kontrollerna. Lagstiftningen som de bygger på är ett hastverk och deras negativa effekter är stora.