Medhelp vill att förvaltningsrätten överprövar den direktupphandling som Fyrklövern har på gång med SOS Alarm och yrkar att detta avtal inte får fullföljas förrän domstolen har sagt sitt.
Det är snart två år sedan Medhelp tog över ambulansdirigeringen från SOS Alarm och verksamheten har över lag fungerat bra. Fyrklövern har inte haft något att klaga på.
Medhelp har å sin sida haft synpunkter på verksamheten och avtalet som reglerar den. Företaget menar att antalet ambulansuppdrag och samtal har varit mycket större än vad som angivits i det underlag som låg till grund för upphandlingen.
För Medhelp innebar det högre kostnader och därför vill företaget ha mer betalt. Företaget hotade till och med med att stoppa verksamheten om inte Fyrklövern betalade. I maj i år hade Medhelp fått nog och sade upp avtalet.
Stämningen mellan Medhelp och Fyrklövern är alltså allt annat än god och den kan knappast ha blivit bättre av att Medhelp vänt sig till förvaltningsdomstolen för att den ska överpröva det tilltänkta avtalet med SOS Alarm. Men vad menar egentligen Medhelp att Fyrklövern ska göra? Det var ju Medhelp som sade upp avtalet! På något sätt måste ju ambulansdirigeringen fungera. Det är osnyggt att ta befolkningen i de tre landstingen samt Gotlands kommun som gisslan i det här.
Något som komplicerar hela historien är ju att Fyrklövern faktiskt har varit nöjd med hur Medhelp skött sitt uppdrag. Det hade varit annorlunda om Medhelp inte klarat av uppdraget. Det hade kanske också varit annorlunda om landstingens ekonomi hade varit bättre. Någon orörd pengasäck för oförutsedda kostnader såsom dyrare ambulansdirigering finns inte.
Nej, missnöjet ligger helt hos Medhelp, och företaget vill ha mer betalt för utförda tjänster. Även om det är olyckligt att det har gått så långt att man blandar in domstol är det uppenbart att uppdragsgivare och uppdragstagare har olika uppfattning om vad som egentligen stod i upphandlingsunderlaget.
Vare sig Medhelp eller Fyrklövern tycks vara beredd att ge efter och då är kanske en juridisk prövning det enda sättet att bringa klarhet i vad som verkligen gäller.
Medhelp har fått tio miljoner kronor för att klara ambulansdirigeringen till och med den 30 november. Vad händer sedan, om Medhelp får gehör för sitt yrkande att det tänkta avtalet med SOS Alarm inte får träda i kraft förrän saken har retts ut, och förvaltningsdomstolen inte hunnit ta ställning tills dess?
Medhelp och Fyrklövern bör tillfälligtvis gräva ned stridsyxan och ta fram en alternativ, tillfällig lösning om ärendet drar ut på tiden.
Gissningsvis vill varken Medhelp, SOS Alarm eller Fyrklövern att presumtiva patienter ska stå utan ambulanser från och med den 1 december.