Otydligt val i Finland

Med en regering där både Centerpartiet och Sannfinländarna ingår finns en risk för att Finland rör sig i en mer värdekonservativ riktning.

Ledare2015-04-18 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I morgon går det finländska folket till val och under torsdagen kom den sista stora opinionsundersökningen inför själva röstandet. Den visade att Centern, anförda av partiordförande Juha Sipilä, fortsättningsvis har en relativt trygg ledning med omkring 24 procent av stödet.

Där bakom är det dock oerhört jämnt. Konservativa Samlingspartiet, högerpopulistiska Sannfinländarna och Socialdemokraterna landade samtliga på 15–17 procent. Frågan är vilken typ av regering Finland nu ska få?

Regeringar kan se ut lite hur som helst i Finland. Efter förra valet, 2011, bildades en sexpartiregering. Endast Centerpartiet och Sannfinländarna lämnades utanför. Längs vägen hoppade dock Vänsterförbundet och De gröna av, när oenighet i frågor som rörde offentliga nedskärningar respektive kärnkraftsutbyggnad uppstod.

Mycket fokus har inför valet satts på hur Finland ska ta sig ur den lågkonjunktur som landet befinner sig i sedan några år tillbaka. Arbetslösheten ligger på omkring nio procent. År 2014 hamnade det finska budgetunderskottet på 3,2 procent av BNP och statsskulden uppgick till 59,3 procent av BNP. Enligt EU:s regelverk får underskottet inte överstiga tre procent av BNP och statsskulden inte vara högre än 60 procent.

Stora delar av Yles valdebatt under torsdagskvällen kom således att handla om minskade offentliga utgifter. Sipilä (C), som med största sannolikhet blir Finlands nästa statsminister, antydde att det kan finnas partier som inte är aktuella för regeringen, på grund av att de inte vill spara tillräckligt mycket. I övrigt lämnades väljarna ovetande om hur en tilltänkt regering kan komma att se ut. Inte ens Sannfinländarna utesluts som partner.

Med en regering där både Centerpartiet och Sannfinländarna ingår finns en risk för att Finland rör sig i en mer värdekonservativ riktning. I frågan om en könsneutral äktenskapslag syntes tydligt hur sådana drag emellanåt kan förena dessa två partier. Bland partiledarna var nämligen endast Centerns Sipilä, Sannfinländarnas Timo Soini och Kristdemokraternas Päivi Räsänen emot det medborgarinitiativ om införande av en könsneutral äktenskapslag som i november 2014 godkändes av riksdagen.

Ett samregerande mellan Centern och, exempelvis, Socialdemokraterna plus ett par mindre partier skulle däremot ge en helt annan lutning i frågor som dessa.

Faktum är dock att ingen ännu vet var det kan tänkas landa, precis som det brukar vara i finländska val. Sannolikt utgör avsaknaden av på förhand tydliga alternativ för väljarna en del av förklaringen till varför valdeltagandet är lägre än i övriga nordiska länder.