Tre av allianspartierna samt S, V och MP anser att lagen bör ändras. Dessvärre äger Göran Hägglund frågan i egenskap av socialminister, och han verkar inte göra sig någon brådska.
De tre stora stötestenarna i nuvarande lagstiftning är kravet på att den som ska genomgå könsbyte är ogift, att han eller hon måste steriliseras, samt att lagen inte tillåter att könsceller sparas före könsbytesoperationen.
Singelkravet tycker till och med Göran Hägglund kan skrotas. Det är de två andra punkterna som han är osäker på – och har varit i många år. Två utredningar pekar ungefär åt samma håll, men Hägglund ska ”gå igenom det hela riktigt noggrant” innan det kan bli tal om att lägga något lagförslag. Frågan är hur han ska gå tillväga när en statlig utredning och en gjord av Socialstyrelsen tydligen inte räcker.
Hägglund förklarade i Ekot i går att utredningen från 2007 föreslog att det blir tillåtet att spara könsceller, men att könsorganen skulle opereras bort. Socialstyrelsen gick ett steg längre och föreslog 2010 att kravet på sterilisering tas bort. Det, menar Hägglund, visar att frågan är väldigt komplicerad. Men det är att lägga ut dimridåer.
Förändringen med störst praktisk betydelse gäller förmodligen möjligheten att spara ägg eller spermier före könsbytesoperationer. Och där är de båda utredningarna överens.
Steriliseringskravet bär med sig obehagliga minnen från en annan tid, när staten tvångssteriliserade människor. Regeln i könsbyteslagen är en symbol, något som markerar att vissa människor inte är lämpliga som föräldrar, och lagen bör av det skälet skrivas om. Finns det människor som vill göra vissa könskorrigerande ingrepp, men behålla sin reproduktionsförmåga, är det inte statens uppgift att förhindra detta.
I juli förra året, efter att Socialstyrelsens utredning lagts fram, sa Göran Hägglund att kravet på sterilisering kunde komma att slopas om alla var positiva till utredningen och Alliansen vann valet.
Det har nu gått nästan ett år. En överväldigande majoritet i riksdagen är positiv till förslagen om att ändra lagen. Göran Hägglund borde ta initiativ till sådana lagändringar, i enlighet med Socialstyrelsens förslag. Frågan är färdigutredd. Nu behövs politisk handling.